Helyi hegyimentőcsapatok megalakítását szorgalmazza Hargita Megye Tanácsa

Emberéletek múlhatnak rajta

(0 Szavazat)57 megjelenítés

Egy kormányhatározat alapján helyi hegyimentő-szolgálatot hozhatnak létre azok a községek/városok, amelyek rendelkeznek turistaösvényekkel, sípályákkal. Hargita Megye Tanácsa ez ügyben felhívással fordul a polgármesteri hivatalokhoz, erről tartott sajtótájékoztatót november 2-án, hétfőn a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba megyeelnök, valamint Fekete Örs, a megyei tanács alintézményeként működő hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője. 

Borboly Csaba szerint a hegyi turizmus biztonságának növelésére az emberélet védelme, a turisták idevonzása és a belső turizmus generálása érdekében egyaránt szükség van, ezért növelni kell a kapacitást, erre pedig a helyi önkormányzatok által létrehozott csapatok vagy önkéntesegyesületek jelenthetnek megoldást, tekintve, hogy a megyei intézményeknél korlátozott az alkalmazottak száma. A helyi csapatok megalakításához közös erőfeszítésre van szükség, ide értve a közbirtokosságok támogatását is.

– Ezáltal csökkenthető a reakcióidő, amin emberéletek múlhatnak, hiszen adott esetben nem a térség másik feléből kell a helyszínre sietniük a hegyi- és barlagimentőknek, hanem arról a településről, amelynek területén vagy a közelében a baleset történt – nyomatékosított a megyeelnök. Megjegyezte, hogy nem utolsósorban költséghatékonyabb is a helyi csapatok működése, tekintve az üzemanyagköltségeket.

Mint elhangzott – és ahogyan az a polgármestereknek megfogalmazott felhívásban is szerepel – a 2003/77-es kormányhatározat 4-es cikkelye alapján azoknak a községeknek és városoknak, amelyek turistaösvényekkel vagy sípályákkal rendelkeznek, lehetőségük van helyi hegyimentőcsapat létrehozására. E téren jó példaként említették Borszék város önkormányzatát, amely tavaly létrehozta a helyi hegyimentőcsapatát a megyei közszolgálat, valamint Hargita Megye Tanácsa segítségével. Ugyancsak jó példa a csíkcsicsói közbirtokosság, amely szintén célul tűzte ki, hogy a megyei tanács, illetve a hegyi- és barlangimentő közszolgálat segítségével megalakítja a hargitafürdői hegyimentőcsapatot helybéliek bevonásával.

Borboly Csaba azt is elmondta, hogy a felhívás nemcsak a polgármestereknek szól, hanem a lakosságnak is: bárkit szívesen látnak önkéntesnek ezekbe a csapatokba, hiszen a szolgáltatás bővítése nélkülük lehetetlen.
Fekete Örs ismertette, hogy a megyében több mint 30 sípálya található, a tavalyi szezonban pedig több mint 400 riasztás volt, ezért fontos megértetni a polgármesteri hivatalokkal meg a sípálya-tulajdonosokkal, hogy a hegyimentők nem tudnak állandó jelenlétet biztosítani valamennyi helyszínen, a sípályákon viszont kötelező az elsősegélynyújtás feltételeinek megteremtése. A közszolgálat vezetője szerint az első lépés a sípályák biztonságosabbá tétele érdekében a helyi hegyimentőcsapatok megalakítása, ami együttműködéssel lehetséges.

– Ezeknek a csapatoknak a létrehozása nagyon sok előnnyel járhat a települések turisztikai életének fellendítésében, hiszen a hegyimentők feladatkörében, természetesen a hegyi baleseteken kívül, számos olyan tevékenység található, amely segíthet a biztonságos hegyi turizmus kiépítésében az adott helység vonzáskörzetében is. Programjaink által bebizonyítottuk, hogy a hegyimentők nemcsak a hegyen fontosak, hanem településeink életében is, hiszen nevelni-oktatni tudnak, és iskoláink színfoltjai lehetnek, felkészítve a gyerekeket a természet szeretetére és természeti örökségünk megóvására – jelentette ki Fekete Örs, aki szerint helyi hegyimentőcsapat létrehozásával megoldanak olyan problémákat, mint a település területén működő sípálya, illetve sportrendezvények felügyelete, hegyi kerékpár- és turistautak elkészítése, balesetek megelőzése/kezelése vagy más hegyvidékkel kapcsolatos problémák kezelése, akár önkéntes helybéliek bevonásával.

A felhívás szerint egy ilyen csapat működhet létező egyesület keretében is, hiszen a törvény megengedi, hogy a helyi közszolgálat szerződéses viszonyban álljon hegyimentéssel tevékenykedő egyesületekkel. Természetesen ezek az önkéntesek a Hargita Megye Tanácsa által elfogadott bevetési díjra is jogosultak lesznek az iskolák elvégzése után, egyesületük támogatást kaphat a Hargita Megye Tanácsa által kiírt éves pályázatok keretei között. A csapat létrehozása maga után vonhatja a helyi hegyimentő-illeték bevezetését, amely az egység fenntartására, valamint hegyeink, környékünk tisztán tartására, szebbé tételére fordítható. A sípályákon a törvény kötelezi a hegyimentők jelenlétét, és mindenképp az a fontos, hogy helyieket, fiatalokat alkalmazzanak, mert azzal itthon tarthatják őket, munkát adva nekik. A közszolgálat Hargita Megye Tanácsa támogatásával vállalni tudja ezeknek a személyeknek a képzését, felkészítését a hegyimentő-iskolákban, hiszen saját, országos szinten elismert hegyimentő-oktatókkal büszkélkedhet, de ha az önkormányzatok hegyi- és barlangimentő csapatot szeretnének létrehozni, akkor ebben is partner tud lenni, hiszen barlangimentő-oktatókkal is rendelkezik, valamint programjaival szintén partnerséget tudunk biztosítani. A helyi csapatok felszerelésében szintén hathatós segítséget nyújthatnak.

Borboly Csaba hozzáfűzte, hogy bár a törvény szerint kötelező, vannak olyan megyék, amelyekben nincs megyei hegyimentő közszolgálat, és baj esetén a hargitai önkénteseknek távoli vidékekre kell sietniük. Tehát a kapacitáshiány országos probléma, így nem csak Hargita megyében van szükség ennek orvoslására, hangsúlyozta a megyeelnök. Azt is kifogásolta, hogy az említett 2003/77-es kormányhatározat feltételes módban fogalmaz a helyi önkormányzati csapatok létrehozásáról, holott azt is kötelezővé kellene tenni, nem csupán a megyeit. Fekete Örs a jogszabályok kapcsán felvetette a hegyi- és barlangimentők nyugdíjkorhatárának kérdését, mivel 65 évesen szerinte nehéz ellátni ezt a feladatot.

Csíkszereda, 2015. november 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774