Helyi és megyei szinten támogatják a családokat

A megyei tanács törekvéseit ismertette Borboly Csaba

(0 Szavazat)30 megjelenítés

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családkonferenciájának zárónapját szeptember 23-án, vasárnap tartották a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A rendezvényt támogatta Hargita Megye Tanácsa, az összegző beszélgetésen jelen volt Borboly Csaba megyeelnök is. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy szerveznek hasonló programokat, és mint mondta, bízik benne, hogy a megyei tanács Családprogramja révén a továbbiakban is együtt tudnak működni. Úgy véli, országos családprogram hiányában megyei és helyi szinten is tudnak tenni a családok támogatása érdekében, éppen ezért várják a visszajelzéseket a civil szervezetektől a program esetleges javítása érdekében. A gyereknevelési szabadságról visszatérő anyukák helyzete, akadálymentesítés stb., egy sor olyan kérdés, amelyen kis odafigyeléssel helyi szinten is sokat lehet változtatni, illetve olyan fejlesztéseket, beruházásokkal lehet végezni, amelyek segítik a kisgyerekeseket, a nagycsaládosokat, fejtette ki a megyeelnök. Azt szeretnék elérni, hogy minél több olyan program legyen, amely a fiatalok itthon tartja vagy haza vonza.

– Ha tájainkat, kultúránkat, műemlékeinket, hagyományainkat jól ismerő gyerekeket tudunk nevelni, valószínű, mikor felnőttként meg kell hozzák a döntést, hogy itthon vagy távol, inkább az itthon boldogulást választják. Sok család szétesik a külföldi munkavállalás miatt, és azt szeretnénk elérni, hogy ne kelljen ezt az utat válassza a felnövekvő generáció. Mindannyian azt szeretnénk, hogy öregségünkre gyerekeink itthon legyenek, mellettünk legyenek – fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba beszámolt arról, hogy a megyei tanács család munkacsoportja, melynek vezetője Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, számos dolgot felgöngyölített, amit ki lehet vitelezni helyi szinten, addig is, amíg a kormány döntéseket hoz a családtámogatásra vonatkozóan. Ebben a munkacsoportba munkatársat is keresnek, továbbá kérte a jelenlevők együttműködését, hogy véleményezzék az elképzeléseket.

Hozzászólása végén a megyeelnök az október 6-7-i, a család meghatározásáról szóló, alkotmánymódosító népszavazást is témába hozta, amelynek kapcsán elmondta, a tegnap úgy döntött a Csíki Területi RMDSZ, hogy részvételre és igennel való szavazásra buzdít a referendumon.

Ft. Szénégető István családpasztorációs felelős plébános elmondta, a férfi és a nő házasságára épülő családokat Jézus Krisztus evangéliuma tartja egyben, de hogy ez virágozni tudjon, mi is kell segítsük egymást, és szolidárisak kell legyünk. Beszédében kitért arra, hogy Hargita Megye Tanácsa támogatja a Gyulafehérvári Főegyházmegye család munkacsoportját, és nyitottak az együttműködésre a hasonló tevékenységű és törekvésű munkacsoportokkal, egymás erősítésére. 

Csíkszereda, 2018. szeptember 23. 


[ Családi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774