Határkérdés a Megyeháza Galériában

Megnyílt a III. Hargitai Szalon kiállítás Csíkszeredában

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Hargita megye legátfogóbb képzőművészeti kiállítását, a Hargitai Szalont nyitották meg szeptember 25-én, pénteken a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Idén már harmadik alkalommal szervezték meg a Szalont, 31 szerző összesen 49 alkotással nevezett be, ezúttal Határok témában várták a művészek jelentkezését. Részt vehetett minden Hargita megyében élő, akár a megyével szimpatizáló vagy innen elszármazott, a román vagy más, neves képzőművészeti szövetség tagja, valamint felsőfokú képzőművészeti tanulmányokkal rendelkező, illetve azt jelenleg végző képzőművész.

A megnyitón Botár László képzőművész, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a munkákat Székedi Ferenc újságíró méltatta. Kelemen Hunor elmondta, szívesen fogadta a meghívást, mert mindig hivatásának érezte a kultúra támogatását. Székedi Ferenc elmondta, hogy közel ötven olaj- vagy akrilfestmény, pasztell, linómetszet, digitális nyomat, tűzzománc és a határátlépéseket már régóta előkészítő vegyes technika, fából készült szobor és mázas kerámia érkezett erre a kiállításra. Telitalálatnak nevezte a határkérdést mint témaválasztást, mivel „a külvilágban élő, annak társadalmi kihívásait, sémáit a megélhetés kényszere miatt is elfogadó, de legszívesebben mégiscsak a saját belső világának alkotó parancsaira hallgató művész különösképpen itt, Közép- és Kelet-Európában majd mindig határhelyzetben él, és az említett, korántsem egyenes, hanem meglehetősen zegzugos demarkációs vonalnak hol az egyik, hol a másik oldalán találja magát, az átjárás tehát nem is egy, hanem kétirányú, és nem is egyszeri, hanem többszörös”.

– A művésznek ezen az alapvető léthelyzetén túl azonban a határkérdés jelentheti az addig megtett úttal való szakítást és valami újnak, valami másnak a keresését, mint ahogyan azt sem zárja ki, hogy valaki úgy érezze: megérkezett a saját határához, megtalálta, elérte mindazt, amire törekedett, és nem is kíván többet, otthon érzi magát azokon a földrajzi és művészeti tereken, ahol élete zajlik – fogalmazott Székedi Ferenc.

A kiállítás október 15-ig látogatható. A Hargita Megyei Kulturális Központ – a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának támogatásával – 2015 szeptember–október–novemberében három helyszínen szervezi meg a kiállítást. Így Csíkszereda után Székelyudvarhelyen (a Városi Művelődési Ház koncertterme, 2015. október 29–november 15.), majd Gyergyószárhegyen (a művelődési ház Cika terme, 2015. november 15–december 29.) is megtekintheti a tárlatot az érdeklődő közönség.

Csíkszereda, 2015. szeptember 27.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774