Háromszázezer lejt utalt ki Hargita Megye Tanácsa műemlékek támogatására

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Műemlékek felújítására összesen 300 ezer lejt különített el Hargita Megye Tanácsa az augusztusi tanácsülésen. A határozat 17 épületet érint, a megyei tanács tervezési, illetve kivitelezési munkálatokat támogat, összesen nyolc tervezésre és kilenc munkálatra. Ennek nyomán felújítási munkálatokat végeznek Csík térségében a zsögödi templomon. A Csíkszentlélek községhez tartozó Mindszent, a Kozmáshoz tartozó Lázárfalva, a Csíkszentsimonhoz tartozó csatószegi, a Szépvízhez tartozó csíkszentmiklósi templom, valamint a csíkszentkirályi Úrnapja kápolna felújítási tervének elkészítését támogatják, és ugyancsak segítik anyagilag a csíkszentmihályi központi  műemlékegyüttes részét képező volt „Balogh Anna-féle kocsma” felújítási tervének elkészítését.

Udvarhelyszéken is több települést érint a határozat: Székelyudvarhelyen a Jézus szíve római katolikus templom felújítását, a lövétei malmot, az Ugron-kúriát, a bögözi templom kő és fa alkotóelemeit, a rugonfalvi református templomot, a korondi unitárius templomba pedig beszerelik az elektromosan fűthető padokat. Etéden a helyi református templom restaurálási tervének elkészítését támogatják.

A gyergyószentmiklósi  Szent Miklós római katolikus templomban ajtójavítást végeznek, a gyergyóalfalvi plébánia a restaurálási tervének elkészítéséhez kapott támogatást.

– Térségünk fontos részét képezik a műemlékek, amelyek nemzeti identitásunkhoz tartoznak, így lényegesnek tartjuk azok rendszeres karbantartását, vagy ha szükséges, restaurálását. A kisközösségekben, a rurális környezetben az egyház az összetartó kapocs, így alapvető dolog, hogy az épületeit is különös gonddal kezeljük – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

Csíkszereda, 2015. szeptember 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774