Hargita testvérmegyéje lett a magyarországi Nógrád

A Nógrádi Megyenapok dísztanácsülésén írták alá a testvérmegyei szerződést

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Testvérmegyei szerződést írt alá Hargita megye a magyarországi Nógráddal, az aláírásra a szeptember 23-án megtartott XI. Nógrádi Megyenap keretében a Nógrád Megyei Közgyűlés dísztanácsülésén került sor Pásztón. A szerződést Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke írták alá. 

Az együttműködési szándéknyilatkozatot a két megye közti testvérkapcsolat létesítéséről 2016. december 15-én írták alá. A testvérkapcsolat révén közös problémákra találhatnak megoldást, például a szakoktatás fellendítésére annak érdekében, hogy a két megye fiataljai megfelelő szakképzésben részesülhessenek, és a megszerzett szaktudást szülőföldjükön tudják kamatoztatni. A megállapodás kiterjed a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a szociális ágazat, a sport, a környezetvédelem, valamint az egészségügy területére is.

A szeptember 23-i dísztanácsülésen jelen volt és köszöntötte a résztvevőket Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere, dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, Bíró  Barna Botond és báró Lipthay Antal.

A magyarországi elöljárók beszédükben Nógrád megye jövőépítését és a fejlesztési lehetőségeket emelték ki. Skuczi Nándor beszédében a Nógrád megyei identitástudatra helyezte a hangsúlyt.

Bíró Barna Botond az egységes fejlődésről beszélt, hogy értékeinket meg tudjuk mutatni Európának. Mi, erdélyiek is felelősséggel tartozunk a nemzet iránt, nemcsak az anyaország irántunk, mondta. Kifejtette, kollégáival azért érkezett Nógrád megyébe, hogy bemutassák kik vagyunk, itthon hogyan élünk, igazából ettől, nem pedig az aláírt szerződéstől leszünk testvérek, fogalmazott. Megköszönte a szíves vendéglátást, és azt mondta a Nógrád megyeieknek, hogy minél többször jöjjenek Hargita megyébe, otthonról haza.

Báró Lipthay Antal a két testvérmegye kapcsolatának fontosságáról és lehetőségeiről osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

2016 augusztusában Hargita megye önkormányzata Hargita Megyéért Díjjal tüntette ki a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi örökösét, báró Lipthay Antalt, aki mecénási tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy Hargita megye kulturális és turisztikai szempontból fejlődjön. Kezdeményezésének köszönhetően Hargita és Nógrád megye testvérmegyei kapcsolatot alakíthatott ki.  

A dísztanácsülés Nógrád megye különböző díjainak átadásával ért véget.

Ezenkívül Hargita megye itt is bemutatta gasztro és turisztikai sátorát, a könyvstandot, és fellépett az oroszhegyi Szilvamag néptánccsoport.

Hargita Megye Tanácsát Bíró Barna Botond alelnök, Szabó Barna megyemenedzser, Salamon Zoltán, Albert Mátyás, Zakariás Zoltán, Berde László, Adrian George Ciobanu, Csillag Péter megyei tanácsosok, Szőcs-Mátyás István, a megyei tanács vezérigazgató-helyettese, illetve a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai képviselték Nógrád megyében.

Csíkszereda, 2017. szeptember 24. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774