Hargita megyei jó példákat mutattak be Spanyolországban

Lezajlott a CD-ETA projekt V. partnertalálkozója Valladolidban

(0 Szavazat)75 megjelenítés

Megfelelni a digitális korszak kihívásainak a könyvtárak hagyományos feladatainak átalakulásával is jár – hangzott el azon a tematikus szemináriumon, amelyre június 19. és 22. között  került sor a spanyolországi Valladolidban a CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” európai uniós projekt keretében, melyben Hargita Megye Tanácsa is partnerként vesz részt.
A szakmai egyeztetés tematikáját a könyvtárak és levéltárak digitalizációja képezte, házigazdája pedig ezúttal a spanyolországi partner, a Santa María la Real Alapítvány projektcsapata volt.

A találkozón Hargita Megye Tanácsának képviseletében Zonda Erika projektmenedzser, a Programok, projektet és közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője és Iochom Zsolt, a projekt marketingfelelőse vett részt, szakértőként Máthé Izabella könyvtáros mutatta be a megyei tanács alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár digitalizáció terén kifejtett tevékenységét, bemutatva a Hargita megyei jó példákat.

A tematikus szeminárium első napján Valladolid történelmi városközpontját ismertették, második nap egész napos konferenciát tartottak.

A Kájoni János Megyei Könyvtár Hargita megye legnagyobb közművelődési könyvtára. Kulturális, információs, tudományos, oktatási, nevelési, tájékoztatási, szabadidős központ, ugyanakkor módszertani központként a megye települési könyvtárainak szakmai koordinálását látja el – mondta el felvezetőjében Máthé Izabella könyvtáros.

A Székelyföldi digitális emlékezet projekt keretében 2009-ben indult el a digitalizálási tevékenység a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A könyvtár gyűjteményeiből digitalizált és online elérhető dokumentumok közel 100 000 oldalt tesznek ki.

A Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményeiből jelenleg 240 digitalizált dokumentum érhető el az Európai Unió (EU) multimédiás elektronikus könyvtára, EUROPEANA oldalán.  

Jelenleg két Hargita megyei, regionális tartalmú adatbázis található a könyvtár weboldalán: a helyismereti adatbázis, valamint a személyiségek adatbázisa.

Három nagyobb adatbázisában érhetők el a magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható, digitális formátumban létező dokumentumok: Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA)Digitális Képarchívum (DKA).

Szintén jó példa a digitalizációra a megye jeles személyiségeit felvonultató könyvjelzősorozat, amelyet QR-kóddal láttak el, így okostelefonnal bárki további információkhoz juthat az életrajzokkal kapcsolatosan – ismertette a jelenlévőkkel Máthé Izabella könyvtáros.

Harmadik nap a Simancai országos spanyol levéltárba tett látogatáson Julia Rodríguez de Diego igazgató fogadta a csapatot. Itt került sor a partnertalálkozó megbeszélésére, ahol beszámoltak az elmúlt időszak megvalósításairól és előkészítették a novemberi találkozót, amely az akciótervek elkészítését segíti elő.

A következő partnertalálkozóra novemberben kerül sor Észtországban, ahol az akciótervek munkadokumentumait dolgozzák fel műhelymunka formájában.

 

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények:

http://hargitamegye.ro/hirek/termeszeti-ertekek--muzeumok-es-galeriak-oroksegenek-fennmaradasarol-otleteltek.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szellemi-ertekek-digitalizacioja.html

http://hargitamegye.ro/hirek/kulturalis-es-termeszeti-oroksegek-digitalizalasarol-a-megyehazan.html

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-termeszeti-es-kulturalis-ertekeinek-a-digitalizalasara-hivjak-fel-a-figyelmet.html

http://hargitamegye.ro/hirek/elerhetove-tenni-ertekeinket-a-mai-igenyeknek-megfeleloen.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/gorogorszagi-jo-peldakat-ultetnenek-gyakorlatba-hargita-megyeben-a-muemlekvedelmi-digitalizacio-teruleten.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/konyvtarak-es-leveltarak-digitalizacioja--vannak-jo-peldak-hargita-megyeben.html

Csíkszereda, 2018. június 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774