Hargita megyei jó példákat mutattak be Spanyolországban

Lezajlott a CD-ETA projekt V. partnertalálkozója Valladolidban

(0 Szavazat)72 megjelenítés

Megfelelni a digitális korszak kihívásainak a könyvtárak hagyományos feladatainak átalakulásával is jár – hangzott el azon a tematikus szemináriumon, amelyre június 19. és 22. között  került sor a spanyolországi Valladolidban a CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” európai uniós projekt keretében, melyben Hargita Megye Tanácsa is partnerként vesz részt.
A szakmai egyeztetés tematikáját a könyvtárak és levéltárak digitalizációja képezte, házigazdája pedig ezúttal a spanyolországi partner, a Santa María la Real Alapítvány projektcsapata volt.

A találkozón Hargita Megye Tanácsának képviseletében Zonda Erika projektmenedzser, a Programok, projektet és közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője és Iochom Zsolt, a projekt marketingfelelőse vett részt, szakértőként Máthé Izabella könyvtáros mutatta be a megyei tanács alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár digitalizáció terén kifejtett tevékenységét, bemutatva a Hargita megyei jó példákat.

A tematikus szeminárium első napján Valladolid történelmi városközpontját ismertették, második nap egész napos konferenciát tartottak.

A Kájoni János Megyei Könyvtár Hargita megye legnagyobb közművelődési könyvtára. Kulturális, információs, tudományos, oktatási, nevelési, tájékoztatási, szabadidős központ, ugyanakkor módszertani központként a megye települési könyvtárainak szakmai koordinálását látja el – mondta el felvezetőjében Máthé Izabella könyvtáros.

A Székelyföldi digitális emlékezet projekt keretében 2009-ben indult el a digitalizálási tevékenység a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A könyvtár gyűjteményeiből digitalizált és online elérhető dokumentumok közel 100 000 oldalt tesznek ki.

A Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményeiből jelenleg 240 digitalizált dokumentum érhető el az Európai Unió (EU) multimédiás elektronikus könyvtára, EUROPEANA oldalán.  

Jelenleg két Hargita megyei, regionális tartalmú adatbázis található a könyvtár weboldalán: a helyismereti adatbázis, valamint a személyiségek adatbázisa.

Három nagyobb adatbázisában érhetők el a magyar, illetve közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható, digitális formátumban létező dokumentumok: Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA)Digitális Képarchívum (DKA).

Szintén jó példa a digitalizációra a megye jeles személyiségeit felvonultató könyvjelzősorozat, amelyet QR-kóddal láttak el, így okostelefonnal bárki további információkhoz juthat az életrajzokkal kapcsolatosan – ismertette a jelenlévőkkel Máthé Izabella könyvtáros.

Harmadik nap a Simancai országos spanyol levéltárba tett látogatáson Julia Rodríguez de Diego igazgató fogadta a csapatot. Itt került sor a partnertalálkozó megbeszélésére, ahol beszámoltak az elmúlt időszak megvalósításairól és előkészítették a novemberi találkozót, amely az akciótervek elkészítését segíti elő.

A következő partnertalálkozóra novemberben kerül sor Észtországban, ahol az akciótervek munkadokumentumait dolgozzák fel műhelymunka formájában.

 

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények:

http://hargitamegye.ro/hirek/termeszeti-ertekek--muzeumok-es-galeriak-oroksegenek-fennmaradasarol-otleteltek.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szellemi-ertekek-digitalizacioja.html

http://hargitamegye.ro/hirek/kulturalis-es-termeszeti-oroksegek-digitalizalasarol-a-megyehazan.html

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-termeszeti-es-kulturalis-ertekeinek-a-digitalizalasara-hivjak-fel-a-figyelmet.html

http://hargitamegye.ro/hirek/elerhetove-tenni-ertekeinket-a-mai-igenyeknek-megfeleloen.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/gorogorszagi-jo-peldakat-ultetnenek-gyakorlatba-hargita-megyeben-a-muemlekvedelmi-digitalizacio-teruleten.html

http://www.hargitamegye.ro/hirek/konyvtarak-es-leveltarak-digitalizacioja--vannak-jo-peldak-hargita-megyeben.html

Csíkszereda, 2018. június 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, január»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774