Hargita megyei befektetési konferenciára kerül sor Budapesten

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Szabó Istvánnal, Pest megye önkormányzatának elnökével találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke július 24-én, pénteken, amikor a két megye testvérkapcsolata keretében tervezett programokról, kezdeményezésekről és javaslatokról tanácskoztak. A tervek szerint a közeljövőben még több tartalommal töltik meg az eddig is sikeres testvérmegyei kapcsolatot. A két megye elöljárói  gazdasági fejlesztésről és befektetési lehetőségekről egyeztettek, amelyeknek fontos előmozdítói lesznek a jövőbeni közös programok, szakmai konferenciák, üzletember-találkozók megszervezése. A találkozó során több operatív javaslat született, első lépésként sikerült megállapodni egy, a budapesti megyeházán megrendezett befektetési konferencia megszervezésében, amelyet Pest megye a Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamarával közösen szervez a közeljövőben Hargita megye részére. A konferencia lehetőséget biztosít a vállalkozói szféra fellendítésére, illetve a nemzetközi partnerségi kapcsolatok megalapozására.

A témák között szerepelt a repterek fejlesztési terve, amelyet szakértői javaslatokkal, tanácsadással, illetve tapasztalatátadással segítene Pest megye önkormányzata az újonnan létrehozott reptérfejlesztési klaszter partnereként. Hargita Megye Tanácsának javaslatára tervezik a Pest megyei értékek bemutatását Hargita megyében annak érdekében, hogy alkalom adódjon a határon túli partnerek értékeinek, helyi jellegzetességeinek ismertetésére, bemutatására, illetve ezek szépségeinek a tudatosítására.

A tanácskozás során szóba került a középületek energiahatékonyságának fontossága is, hisz mindkét megye önkormányzata sikeres pályázatokat bonyolított le ebben a témában. Ennek érdekében nemzetközi együttműködéssel tervezik a pályázatok fenntarthatóságának és utóéletének erősítését és kivitelezését az illetékes szakemberek, szakintézmények bevonásával. Mindez hozzájárul nemcsak a pályázati eredmények és tervek kölcsönös véleményezéséhez, de a tudástranszfer létrejöttéhez is mindkét megye számára.

A két megye közti együttműködési megállapodást a két megye vezetősége (Dr. Schmidt Géza és Kolumbán Gábor) 1997. május 16-án írta alá Csíkszeredában. Az elmúlt évek során számos közös tevékenységre került sor: szakmai felkészítőn vettek részt Budapesten Hargita Megyei Tanácsának munkatársai regionális fejlesztés témában, a Pest megyei fiatalok sítáborba érkeztek Homoródfürdőre, ahol a téli turisztikai kínálattal ismerkedhettek, kölcsönösségi alapon pedig Hargita megyei fiatalok vettek részt nyári táborban Zamárdiban az évek folyamán.

Az uniós csatlakozást megelőzően Hargita megyében szerveztek tapasztalatcserét európai integrációs témában, ugyancsak ebben a hónapban osztották ki a Hargita megyei oktatási intézményeknek szánt adományt.

A turizmus területén is eredményes az együttműködés, a budapesti Utazás és Hó-Show kiállításokon rendszeresen népszerűsítik Hargita megye és Székelyföld értékeit, Pest megye küldöttsége pedig a Csíkexpóra kapott meghívást.

Egészségügyi és szociális témákban is szoros az együttműködés, 2009 januárjában egy szakmai küldöttség látogatott Pest megyébe a kistarcsai Flór Ferenc Kórházhoz. A tárgyalások következtében decemberben aláírták a szerződést, és megtörtént az adomány szállítása Hargita megyébe. Pest megye önkormányzata is támogatta Hargita Megye Tanácsának szórványprogramját azáltal, hogy gyerekek nyári táboroztatását tette lehetővé. Itteni képzőművészeti vándorkiállítást is mutattak be Budapesten, így a Hargita megyei alkotásokat széles körben sikerült népszerűsíteni.

 

Csíkszereda, 2015. július 26


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774