Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Lipthay Antalt

A Lázár-kastély többségi tulajdonosa Hargita Megye Tanácsa legrangosabb elismerésében részesült

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Hargita Megyéért Díjjal tüntette ki Hargita Megye Tanácsa Lipthay Antalt, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi tulajdonosát a csíkszeredai megyeházán augusztus 12-én megtartott dísztanácsülésen. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Díjat évente egy alkalommal azoknak a személyeknek adományozza, akik kiemelkedő tevékenységükkel, helyi és országos szinten egyaránt, hozzájárultak a megye jó hírének öregbítéséhez.

Hargita megye büszke személyiségeire, és 2001 óta a legrangosabb kitüntetésével, a Hargita Megyéért Díjjal ismeri el azok munkásságát, akik öregbítik a megye hírnevét, hangzott el a dísztanácsülésen.

A jelenlevő korábbi díjazottakat, polgármestereket, intézményvezetőket, elöljárókat és meghívottakat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte és nyitotta meg az ülést. Köszönetet mondott Zsombori Vilmos korábbi megyeelnöknek, hiszen a Hargita Megyéért Díjat ő alapította az akkori testülettel. Borboly Csaba beszédében úgy fogalmazott: mondhatni a díjazottakra támaszkodik a megye, hiszen ők azok, akik munkájukkal gazdagabbá teszik a térséget, és hiteles, követendő példát állítanak elénk. A mai díjazott is hozzáadott értékkel gazdagította térségünket – mondta a megyeelnök.

Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője bemutatta az intézmény munkáját, amely több mint negyven éve viszi jóhírét a nagyvilágba Hargita megyének és Székelyföldnek. Felelevenítette a szárhegyi alkotóközpont kezdeményezőjének és megalapítójának, a szintén Hargita Megyéért Díjas Zöld Lajosnak a munkásságát, illetve vázolta a művésztelep kezdeteit, és a Lázár-kastély kapcsolódását ennek tevékenységébe.

Az idei díjazott mecénási tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy Hargita megye kulturális és turisztikai szempontból fejlődjön, mondta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A Lázár-kastély többségi tulajdonosa részét a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozta, amellyel feloldhatja a több éves jogi hercehurcát, fogalmazott az alelnök. Mint mondta, biztos benne, hogy a helyi polgármesteri hivatal a továbbiakban is segíteni fogja a kastély ügyét, majd bejelentette az idei díjazottat, Lipthay Antalt.

– Erős, így a szeretetet értő és művészetet teremtő emberek birtokába került vissza a kastély – hangsúlyozom, hogy talán ez az egyetlen az országban, ahol lelkes embereknek köszönhetően nem lerombolták, hanem gyarapították az elkobzott, majd jogos tulajdonosainak visszaszolgáltatott vagyont. Erősségüket, szeretetüket és művészetteremtő igyekezetüket példázza az a tény, hogy frissen visszaszerzett régi birtokukat a szeretet jegyében a műteremtés szolgálatába kívánták és kívánják állítani. Merkantil világunkban nem egy mindennapi, elfogadott és megértett magatartás ez. De a szellem arisztokratái felülemelkednek a mindennapi hívságokon, a vagyonnál, a rangnál és a címeknél fontosabbnak tartják a szolgálatot: a szeretetet, a szépet, a művészetteremtést. Ma egy erős embert díjazunk – hangzott el Lipthay Antal laudációjában. (A laudáció teljes szövege megtalálható a ezen a linken.)

A Hargita Megyéért Díjat Borboly Csaba és Barti Tihamér nyújtották át Lipthay Antalnak.

Lipthay Antal megköszönte a kitüntetést és a megható gondolatokat, amelyek, mint mondta, tovább erősítik Székelyföld iránti elkötelezettségét. Céljuk az, hogy gyarapítsák Székelyföld kulturális értékeit, ezért családja nevében is megköszönte a díjat. Úgy fogalmazott, a Lázár-kastély Székelyföldről üzen a nagyvilágnak, ezért a továbbiakban is legyen kulturális központ, szolgálva a térség hagyományait.

Farkas Balázs konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Zsigmond Barna Pál főkonzul gratulációját tolmácsolta, illetve szintén gratulált a díjazottnak a közösség érdekében végzett munkájához.
Verestóy Attila szenátor a díj üzeneteként a minket túlélő értékek teremtésének fontosságát fogalmazta meg.

Az esemény ünnepélyességét a Codex régizene-együttes és a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon növendékeinek előadása emelte.

Csíkszereda, 2016. augusztus 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774