Hargita megyében fokozatosan megoldódnak a környezetvédelmi problémák

Óvjuk a környezetünk, mert ettől függ a jövőnk!

(0 Szavazat)58 megjelenítés

A tisztább környezet kialakítására irányul több nagy európai uniós projekt Hargita megyében, ilyen környezetvédelmi célú beruházások a víz- és szennyvízcsatorna-rendszerek felújítását és bővítését célzó 200 millió lej értékű projektek vagy a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése. Ezeknek köszönhetően fokozatosan megoldódnak a környezetvédelmi problémák a megyében, illetve az azonos infrastrukturális fejlesztések a város és a vidék esélyegyenlőségét biztosítják.

A Harvíz Rt. által menedzselt európai uniós projektek keretében sikerült 8798 vízbekötést, illetve 9012 szennyvízbekötést építeni a háztartások telekhatáráig. A projektek által 130 km fővízvezetéket, illetve 108 km szennyvízgyűjtő fővezetéket sikerült lefektetni. Három vízművet korszerűsítettek, illetve két szennyvíztisztító állomást bővítettek.

A rendszer jó működéséhez a lakosság csatlakozására van szükség, erről egyeztetett a napokban a csíkszeredai megyeházán Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke, a Harvíz Rt. részéről Bogáti Csaba vezérigazgató és Fülöp Árpád Zoltán főkönyvelő, valamint Páll Árpád, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója. Kurdi Viktor jó példaként hozta fel és részletesen ismertette a magyarországi szabályozást, melynek gyakorlati tapasztalatai alapján Hargita Megye Tanácsa, az Országos Környezetvédelmi Őrség, a Harvíz Rt. és a Hargita Víz társulás megkezdi a megoldás közös kidolgozását. Figyelembe veszik azt is, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás már most is lehetőséget ad a szankcionálásra abban az esetben, ha valakinek adottak a feltételek, és mégsem csatlakozik a rendszerre.

A felújított víz- és szennyvízcsatorna-rendszerre való csatlakozás jó befektetés a jövőbe, hiszen a tiszta környezethez járul hozzá, illetve a megye, a lakosság vagyonának gyarapodásához, összegezték a találkozón. Elhangzott az is, hogy óvnunk kell a környezetünket, mert ettől függ a jövőnk; felelősséggel tartozunk gyerekeinknek, unokáinknak, ezért is fontosak a hosszú távon megtérülő környezetvédelmi befektetések. A felújított víz- és szennyvízcsatorna-rendszer a talajvíz szennyezésére jelent megoldást, a lakosságnak pedig anyagilag kifizetődőbb a rendszerre csatlakozni és a Harvíz Rt. szolgáltatásait igénybe venni, mint a szippantást választani megoldásként.

Az európai uniós projektek kivitelezésével jelentősen gyarapodik Hargita megye vagyona, de a lakosoké is, hiszen a rendszerre csatlakozással megnő az ingatlan értéke. Az azonos infrastrukturális fejlesztések hozzájárulnak a város és a vidék esélyegyenlőségéhez, hiszen vidéken is biztosítják ugyanazt a komfortot, ami városon megtalálható. Ennek köszönhetően többen maradnak vidéken vagy költöznek haza és indítanak vállalkozást, hiszen mindehhez adottak a feltételek, így ezek a fejlesztések további fejlesztéseket vonnak maguk után.

Csíkszereda, 2016. július 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774