Hargita megyében egyelőre nem használják széleskörben a gyorsteszteket

Gyorstesztekkel nem állítható fel megbízható diagnózis

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint továbbra is a szakemberek véleményére támaszkodva hozzák meg a döntéseket a megyében, nem az interneten terjedő népszerű szalagcímek alapján.
Szimpatikusnak hangzik, azonban fals eredményeket hozhat a gyorsteszt – szögezte le Tar Gyöngyi, a Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint mondta, ezzel a módszerrel a szervezetben kialakult ellentest-szintet lehet felmérni.

„A gyorstesztekkel az a probléma, hogy csak arra jók jelen pillanatban, hogy a fertőzésen átesett pácienseknél megvizsgáljuk az ellentest-szintet. Ennek az a magyarázata, hogy más betegségekkel szemben, a koronavírus esetében a fertőzés ellen harcoló ellentestek későn jelennek meg a szervezetben, mindössze a 7., 8. naptól. Ezek a gyorstesztek tehát a szervezetben megjelent ellentestek számát mérik, amelyek csak bizonyos szám fölött válnak aktívvá. A gyorstesztek tehát egyáltalán nem jók arra, hogy első pillanatban kimutassák a fertőzést” – szögezte le Tar Gyöngyi.

A szakember szerint a betegek az első egy hétben a leginkább fertőzőek – tehát, ha gyorsteszteket végzünk, elveszítjük a hasznos periódust, amikor a fertőzés kimutatható. A gyorstesztek olcsóbbak – nem szükséges elvégzésükhöz a PCR-készülék - és természetesen, amint a nevében is benne van, gyorsabbak is, de a diagnózis felállításában használhatatlanok. Éppen ezért máshol sem használnak gyorsteszteket a diagnosztizálásra, a világ bármely pontját néznénk. „A gyorsteszt arra lehet jó, hogy megvizsgáljuk reprezentatív mintán, hogy hányan estek át a betegségen egy városban, egy településen”.

Hogy érdemes-e tömeges tesztelést végezni? Tar Gyöngyi a PCR-vizsgálatok szakértőjére hivatkozik, aki szerint a tömegektől begyűjtött alapanyagokon végzett tesztek eredménye megtévesztő lehet. „Azért nem érdemes kockáztatni, mert minden pozitív eset után kialakul egy góc: ha egyetlen eset is elkerüli a figyelmünket, az további fertőzötteket von maga után. Mi tehát a klasszikus módszereinkkel dolgozunk, az eredményeink pedig azt igazolják, hogy helyesen járunk el, nem követtünk el hibát eddig sem”.

Az erről készült videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/635943187137429/

Csíkszereda, 2020. április 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774