Hargita megyében a legfejlettebb a szociális tevékenységi háló

Példás együttműködés Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas között

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Nemcsak a szomszédos megyékből, hanem Közép-európai országok is érdeklődnek a Hargita megyében kialakult együttműködési modell iránt, derült ki hétfőn, május 23-án a megyeházán a Gyulafehérvári Caritas által szervezett sajtótájékoztatón, ahol ismertették a Hargita Megye Tanácsa által biztosított támogatást és a szervezet jövőbeni terveit. Péter György, a szervezet szociomedikális ágazatának igazgatója beszámolója szerint az évek során egyedülálló együttműködés jött létre a megye helyi önkormányzatai, Hargita Megye Tanácsa és a Caritas között.

Ez a partnerség felkeltette a szomszédos megyék önkormányzatainak és civilszervezeteinek érdeklődését, ugyanakkor Szlovákiából, Bosznia Hercegovinából és Moldovai Köztársaságból is volt megkeresés, idén pedig Koszovóból és Grúziából is érkezik delegáció. Júniusban pedig a belga és svájci nagykövetség kérte fel a szervezetet, hogy mutassa be a megyénkben kialakult együttműködési modellt. Az ágazati igazgató ugyanakkor kifejtette, a munkaügyi minisztérium évről évre kevesebb támogatást nyújt számukra, ami jelentősen megnehezíti tevékenységüket. – A jelenlegi 4 ezer emberből, amelyekkel foglalkozunk, kevesebb mint kilencszáz rászorulóhoz jutnánk el abból az összegből, amelyet idén előirányzott a minisztérium. Ennek ellenére folytatjuk tevékenységünket, és nem engedjük el senki kezét – hangsúlyozta az ágazati igazgató hozzátéve, hogy a helyi partnerségek és Hargita Megye Tanácsa támogatása nagyban hozzájárul a nehéz helyzet átvészeléséhez.

Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas közötti együttműködés 15 évet ölel fel. Idén 15 pályázat sikeres elbírálását követően több mint 800 ezer lejjel járul hozzá a megyei tanács a szervezet tevékenységéhez. A legnagyobb összeget, több mint 400 ezer lejt az otthoni beteggondozásra fordítanak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a szervezetnek, amely innovatív kezdeményezéseinek köszönhetően olyan szociális hálót épített ki, amely a megye 66 településén jelen van, és számos emberen segít. – A jelenlegi jogszabályok hátráltatják a szociális gondozást, nem lehet pénz kérdése a rászoruló emberek segítése, a bukaresti standardizált összegek ellehetetlenítik a civilszervezetek munkáját. Ennek ellenére folytatjuk tovább az együttműködést, közösen kell fellépnünk a problémákkal szemben, meg kell vizsgálni, mit tehetünk még a kistérségek vagy a Leader-csoportokkal is együttműködve. Ha hagyjuk megfojtani a szervezetek tevékenységét, nem marad, aki foglalkozzon hozzátartozóinkkal – fejtette ki a megyeelnök örömének adva hangot, hogy a Caritas tevékenysége a fiatalokról is szól, elősegítve elhelyezkedésüket, és hozzájárulva, hogy a megye munkaerőpiacát erősítsék.

Elekes Zoltán, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője szerint a Caritas a legnagyobb partnerük a megye szociális ellátása terén. Mint mondta, az országban egyedüli az a kezdeményezés, amelynek köszönhetően majd minden településen van most már otthoni beteggondozás, együttműködve a megyei tanáccsal és a helyi önkormányzatokkal.

Ludescher László, a Caritas szociális ágazati igazgatója szerint a szervezet tevékenysége a fogantatástól az élet utolsó pillanatáig elkíséri a rászorulót. Külön üdvözölte a megyei tanács múlt heti, a május 18-i Csicsóban megtartott rendkívüli tanácsülésen bejelentett támogatási szándékát, amelynek értelmében tíz gyermekelszállásolási központot hoz létre a szervezet, amely a megye peremvidékein élő gyerekeken kíván segíteni. Ezen központok mindegyike 24 gyereknek nyújtana segítséget, a költségek 25 százalékát finanszírozná Hargita Megye Tanácsa.

További információk a szociális tevékenységek támogatásáról a megyei tanács 8 éves beszámolói között olvashatók (http://hargitamegye.ro/upload/public/beszamolo/11_Szocialis.pdf).

 

Csíkszereda, 2016. május 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774