Hargita megyébe látogatott Nagy-Britannia bukaresti nagykövete

Brit lobogó került a székely zászló mellé

(0 Szavazat)206 megjelenítés

H. E. Paul Brummell brit nagykövetet fogadta a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április 28-án, csütörtökön. A megyeelnök a legelején röviden bemutatta A székelység története kötetet, valamint a Gyöngyössy János ehhez készült illusztrációiból nyílt kiállítást a Megyeháza Gaériában.

Ezt követően az irodájában ismertette a nagykövettel a megyei turisztikai fejlesztési célokat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem román állam általi támogatásának igényét, a román nyelv oktatásának ügyét nem román ajkú diákok számára, a készülő román–magyar jó együttélési kódexet, az autonómiatörekvéseket, a megyezászló kérdését, továbbá a helyi vállalkozók segítésére és a szakképzés fellendítését célzó tevékenységet. Mindezekről írott anyagot is átadott elmondva, hogy a nagykövetségek figyelmét kéri ezekre a problémákra, és segítségüket kéri a bukaresti média és politika átal gerjesztett etnikai feszültségkeltés csökkentésében, akárcsak a valós problémák megoldásában, mint a fiatalság elvándorlása, amely az egyik legnagyobb gondot jelenti a térségben. Azt is tudatta a nagykövettel, hogy bár a helyi autonómia nemzetközi és hazai törvények által szavatolt, Hargita és Kovászna megyében akadályokba ütközik az alkalmazása a törvények jogpozitivista értelmezése miatt. Borboly Csaba felhívta a diplomata figyelmét arra, hogy más megyéknek is van zászlójuk, de csak a székelyföldiek esetében indítanak pereket ellene.

– A területi autonómia, amit a magyar közösség kér, kilencven százalékban a törvények által szavatolt helyi autonómia elemeit tartalmazná. A helyi autonómiára ugyanúgy szükség van az ország más részeiben is, a sajátos, eltérő kultúrájú térségekben azonban, mint amilyen a Székelyföld, tovább kell gondolni azt, és a helyi adottságokhoz kell igazítani. Sajnos a bukaresti nacionalista retorika nem engedi, hogy normális párbeszédet folytassunk erről a kérdésről. A bukaresti nagykövetségeknek szerepük lehet e téma normális mederbe terelésében – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

A megyeházán tartott találkozó végén Borboly Csaba átadta a megyezászlót H. E. Paul Brummellnek, valamint a Károly walesi hercegnek Hargita megyébe szóló meghívót, amelyben Böjte Csaba tevékenységére hívja fel a figyelmet. A nagyköveti látogatás következő helyszíne a Sapientia egyetem volt, amelynek megtekintésekor a megyeelnök a román állami finanszírozás szükségességére hívta fel a figyelmet, hiszen az itt élő magyarok is adófizetői a román államnak. A következő állomáson, a dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói székhelyén működő Kájoni Herbáriumban a megyei elöljáró elmondta, hogy a szigorú törvényekkel akadályozzák Böjte Csaba tevékenységét, holott az hiánypótló, és bátorítani kellene, hiszen több ezer gyermeket, fiatalt nevel. A szépvízi Csengő Szövetkezetben tett látogatáson a gazdák példás összefogására hívták fel a figyelmet, az ilyen típusú szövetkezések ugyanis jövedelemhez segítik a termelőket, ezért ezt a folyamatot szeretnék erősíteni.
A csíkrákosi Cserei-kúriában tartott ebéd utáni búcsúzáskor Borboly Csaba székely viseletet adott ajándékba a nagykövetnek.

Csíkszereda, 2016. április 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774