Hargita megye természeti és kulturális értékeinek a digitalizálására hívják fel a figyelmet

Helyi érintettek találkoztak

(0 Szavazat)74 megjelenítés

A CD-ETA- „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projekt keretében megszervezték a helyi érintettek második találkozóját január 19-én, csütörtökön. Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a CD-ETA projektben, amely az Interreg Europe program által nyert finanszírozást, és fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele.

Zonda Erika projektmenedzser, az esemény moderátora az első nemzetközi partnertalálkozó és műhelymunka eredményeit mutatta be. Levonta azt a következtetést, hogy a kulturális és természeti értékek átültetése digitalizált térbe régiónként különböző fázisban tart, hozzátette: ahol a törvények szabályozzák a digitalizálást, ahol a minisztériumoknak prioritás ez a folyamat és költségvetést is fordítanak erre, ahol intézményesített formában történik, vagy ahol finanszírozási programok is működnek e téren, ott jóval előbbre tartanak a digitalozásálási folyamatban. Az a cél, hogy ezeket mi is elérjük a projekt által itt, régiónkban a digitalizáció fontosságának hangsúlyozásával, illetve jó gyakorlatok bemutatásával, és próbáljanak anyagi forrást keresni a digitalizációra - fejtette ki Zonda Erika.

Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsénal elnöke is, aki javasolta, hogy hozzanak létre egy közös adatbázist, ahova mindneki felteszi a szakterületével kapcsolatos információkat, és tegyék mindenki számára elérhetővé.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, nem kérdés, hogy fontos értékeink összegyűjtése, mert ezek révén vagyunk, akik vagyunk, fogódzóként szolgálnak számunkra. Szükséges ezen értékek digitalizációja, mert egyre többet mozgunk digitális térben, és könnyebben lehet megismertetni a fiatalokkal is a megye értékeit olyan platformon, ahol gyakran mozognak, és azáltal megszerettetni velük a térséget, ahol születtek.

A találkozó részeként Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője a biztonságos hegyi turizmusról tartott előadást. Elhangzott, 6639 km2 Hargita megye területe, ennek 60%-a hegy, jelenleg 1700 km turistaösvénnyel, két nemzeti parkkal, harminc rezervátummal, és ugyanennyi működő sípályával rendelkezünk, valamint az elmúlt időszakban 500 km hegyi kerékpár út készült el. Elmondta, azért fontos a turistaösvények, sziklamászó utak és hegyi kerékpár utak digitalizációja, mert megkönnyíti a hegyimentők munkáját, fejlődhet a bakancsos turizmus, biztonságosabb turizmust biztosíthatnak a turistáknak, bővülnek a turisztikai programlehetőségek. A természeti értékek kulturális értékekkel való összehangolásával pedig program csomagokat állíthatnak elő a turisták számára.

Kapcsolódva az előző témához a hegyvidéki túra utak digitális térképi adatbázisának kialakításáról Magyari-Sáska Zsolt egyetemi adjunktus beszélt. Kiemelte azért fontos a turista utak digitalizálása, mert ezek segítségével lehet eljutni a természeti értékekhez, továbbá bemutatta a digitalizálás folyamatát.

Tamás Réka a Pogány-havas Kistérségi Társulás részéről egy közösségi alapú térképi adatbázist mutatott be, ahol megtekinthetők Románia legszebb fái. Elhangzott, a következő kritériumok: a fa kora, törzsének vastagsága és különlegessége alapján bárki bekapcsolódhat. Miért fontos, mert ezen fáknak esztétikai, ökológiai, történelmi, gazdasági értéke van. Hargita megyéből eddig 174 fát regisztráltak 16 településről, közülük a legkülönlegesebb Kalonda-tetőn és Homoródújfaluban található. A következő linken érhető el az adatbázis: https://arboriremarcabili.ro/hu/.

A Csíki-havasok Natura 2000 Gondnokság képviselői Demeter László és Domokos Péter a Természeti értékek digitalizálása a Csíki-medencében címmel tartottak előadást. Kiemelték mindegyik település rendelkezik egyedi értékekkel, fontos, hogy ezeket megtaláljuk, összegyűjtsük és digitalizáljuk, valamint egy google térképet ismertettek, amelynek segítségével megtudhatjuk hol találhatók egyes állatfajok, növények.

Csíkszereda, 2017. január 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774