Hargita Megye Tanácsához látogatott Hans Klemm amerikai nagykövet

A régiós felosztás és a románoktatás problémájára is felhívta a nagykövet figyelmét Borboly Csaba és Ráduly Róbert Kálmán

(0 Szavazat)37 megjelenítés

A regionalizációval, a románoktatással és a törvények értelmezésének problémájával, valamint az ingatlan-visszaszolgáltatással kapcsolatos álláspontját is ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hans Klemmel, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetével szeptember 12-én a csíkszeredai megyeházán.

A nagykövet Hargita Megye Tanácsa korábbi meghívására érkezett, a megbeszélésen részt vett Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is. Borboly Csaba elmondta, hibának tartja a regionalizáció fogalom használatát a román politikában, mert egyfelől alkotmánymódosítás nélkül nincs miről beszélni, másfelől meg fogalmi gumicsont, és arra jó, hogy megakadályozzon minden érdemi szakmai vitát, elemzést, közös gondolkodást a román közigazgatás bajairól, illetve azok kiküszöbölésének lehetőségeiről, azaz a közigazgatás modernizációjával. Szerinte a regionalizáció a román politikában egy fogalmi játék, amelynek a lényege, hogy maradjon minden úgy, ahogy van, és a szlogent lehessen pufogtatni a sajtóban. A megyeelnök arra is felhívta a nagykövet figyelmét, hogy Románia nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy a kisebbségekre hátrányos területi beosztást nem fogad el. A fejlesztési régiók kapcsán Borboly Csaba kifejtette, hogy a jelenlegi felosztás az ország nyolc nagyvárosának, illetve azok harminc kilométeres körzetének biztosít fejlődési lehetőséget, miközben a vidék elszegényedik, nő a vidék és a nagyvárosok közti szakadék. Ráadásul a vállalkozásoknak szóló uniós pályázatokon a nagyvárosi cégek mellett nem sok esélyük van a vidéki kkv-knak.

– Másféle regionalizációt szeretnénk, elsősorban viszont a közigazgatás modernizációját, a bürokrácia lebontását – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

A szimbólumhasználat kapcsán részletezte, hogy minden megyének van zászlaja, de a hazai jogértelmezés lehetőséget biztosít rosszhiszemű feljelentőknek, hogy a székely megyékben megtámadják a közintézményekben való jelképhasználatot, és pert nyerjenek, ami által sérül a helyi autonómia elve, holott Románia elfogadta a vonatkozó nemzetközi chartát.

Az ingatlan-visszaszolgáltatások kapcsán megemlítette a Csíki Magánjavak és az egyházi ingatlanok problémáját. A befektetésekre is kitért, a nemrég létrehozott megyei fejlesztési ügynökségre, amellyel befektetőket várnak, így amerikai vállalkozásokra is számítanak, mivel a szakképzés fellendítésével bővülnek a lehetőségek. Borboly Csaba beszélt továbbá a megye etnikumközi viszonyairól, és Hans Klemm segítségét kérte a Hargita Megye Tanácsa által tervezett jó együttélési kódex elfogadtatásában. Szólt a románoktatás problémájáról is, amely miatt a diákok több mint fele elbukik az érettségin. A Sapientia román állami finanszírozásának kérdését ugyancsak felvetette, valamint a törvények nem alkalmazását, amire egy példa a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a magyar kar létrehozásának megakadályozása. Felhívta a figyelmet a dekoncentrált intézmények vezetőségében tapasztalható etnikai arányokra, amelyek a megye lakosságáéval fordított arányban vannak.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a gazdasági és az anyanyelvi téren történő diszkriminációról beszélt, amit a város és a térség esetében alkalmaz a román állam, valamint a Városháza felirat és a városzászló meg a székely lobogó miatti pert is ismertette. Kitért az anyanyelvhasználat körüli akadályokra, valamint a régiós felosztást bírálta, mert a Központi Fejlesztési Régióban csak két város fejlődött gazdaságilag, Brassó és Szeben, statisztikák szerint pedig a vidék és e nagyvárosok közti életszínvonalbeli szakadék ma nagyobb, mint az EU-csatlakozás előtt.

A beszélgetés után Hans Klemm a sajtó jelenlétében elmondta, hogy az amerikai kormány számára fontos a kisebbségek tisztelete, és kijelentette, hogy amerikai befektetőkkel való találkozóján mindenképpen megemlíti nekik Hargita megyét mint lehetőséget. (A rövid sajtónyilatkozatról készült videó megtekinthető a megyeelnök Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1060211990692850)

Csíkszereda, 2016. szeptember 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774