Hargita Megye Tanácsa számos standdal vesz részt az Őszi Vásáron

A megye legrégebbi gazdasági eseménye kezdődik Székelyudvarhelyen

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa és a hozzá tartozó intézmények is képviseltetik magukat az október 1–4. közötti székelyudvarhelyi Őszi Vásáron, annak főtámogatójaként. Amint arról Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke a szeptember 30-án tartott sajtótájékoztatón beszámolt, a városi sportcsarnokban tartandó vásár egész ideje alatt 39 sátorban lesz lehetőség Székely termék védjeggyel rendelkező áruk bemutatására és kóstolására. A megyei tanács humánerőforrás irodája október 1-én, csütörtökön 15 órától tájékoztat a közintézmények munkaerő-alkalmazási rendszeréről, amellyel fiatal, jól képzett munkaerőt vonzanak – a bemutatón egyben jelentkezésre, önéletrajzok leadására is alkalom adódik.

A Hargita Megyei Könyvtár a kisgyerekek számára olvasósarkot rendez be, a Hargita Megyei Kulturális központ a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot népszerűsíti, jelen lesz a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, ugyanakkor a látogatók a vásár egész ideje alatt megtalálhatják a Hargita Kiadó által szervezett könyvvásáron a Székelyföld folyóiratot, illetve a Székely Könyvtár sorozat eddig megjelent köteteit. Ezenkívül állandó jelleggel megtekinthető lesz a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvstandja és a „Népi motívumok a közhasználatban” című kiállítása.

Mindezek mellett fellép a Kékiringó néptánccsoport csütörtökön és pénteken. A Hargita Megyei Művészeti Népiskola csütörtökön, október 1-én klasszikus hangszerek bemutatásával, hangszersimogatással, október 2-án kerámiatermékek kiállításával és bemutatásával, interaktív foglalkozásokkal vesz részt, október 3-án népi fafaragás bemutatásával, interaktív faragási programmal, október 4-én pedig újra hangszersimogatással, ezúttal fúvóshangszerek bemutatásával és folyamatos képzésismertetéssel áll a látogatók rendelkezésére. Folyamatosan megtekinthető egy energiatakarékos sörkollektor, és egy hőkamerát is bemutatnak Hargita Megye Tanácsa standjánál a vásár egész ideje alatt.

Incze Csongor alelnök a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy amikor a megyeházánál felmerült, hogy hatodszorra kellene támogatniuk a rendezvényt, mindenki azt mondta: ez kötelességük, hisz a megye legrégebbi gazdasági eseményéről van szó.

– A székelyudvarhelyi Őszi Vásár fontos fóruma a helyi vállalkozóknak, gazdasági egységeknek, hisz megmutathatják magukat, és tapasztalatot szerezhetnek – jelentette ki az alelnök.  A hőkamerával kapcsolatban elmondta, hogy ha egy épületre ráirányítják, kiderül, hol „szökik el” a hő, hol kell hőszigetelni, mekkora is az adott épület hővesztesége.

A Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes fővédnöksége alatt zajló nemzetközi kiállításon és vásáron 120 kiállító és vásáros lesz jelen. Az Őszi Vásár tulajdonképpen egy nagy kalap, amely alatt elfér a Székely Termékek Fesztiválja, a Borfesztivál, a Mesemondóverseny, a nevettetők vetélkedője, a Humóra, meg az Udvarhelyszéki Fúvóstalálkozó is. Ekkor tartják a Prima Rádió születésnapját is, a szabadtéri színpadon fellépőkkel, kórusokkal, együttesekkel tarkított zenei kavalkádra számíthatnak az érdeklődők. A vásár szervezői minden évben arra törekedtek, hogy szakmai téren is valamilyen újdonsággal rukkoljanak elő. Idén egy székelyföldi gazdasági kerekasztal-beszélgetést szerveznek polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácsok elnökei, parlamenti képviselők és szenátorok részvételével.

– Próbáljuk megvitatni a régió fejlődési lehetőségeit, együttgondolkodásra késztetni minden jelenlévőt. Cél lenne ugyanis, hogy rendszerben gondolkodjanak: nyugati üzletemberek, külföldi testvérvárosi kapcsolatok rendszerbe történő integrálásával juthat Székelyföld mint egységes régió szerephez – mondta az eseménybeharangozó tájékoztatón Orosz-Pál Levente főszervező.
Bálint Attila a társszervező polgármesteri hivatal részéről azt tudatta, ők is kötelességüknek tartották, hogy társuljanak, támogassák a rendezvényt, mely helyi erőforrásokat mutat meg, és évről évre növekszik.

– A Prima Press Kft., a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, a megyei tanács és a partnervállalkozások összefogása a vásár. A polgármesteri hivatal kedveli és felkarolja az ilyen jellegű kezdeményezéseket, sőt az utóbbi időszakban számos olyan eseményt szervezett, melyekhez a civil vagy a vállalkozói szférából jó partnerekre talált – mondta Bálint Attila.

Csíkszereda, 2015. szeptember 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774