Hargita Megye Tanácsa ráerősít gyakornoki programjára

Várják azon egyetemistákat, akik a gyakorlati tudást is elsajátítanának

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Az immár hagyományosan meghirdetett program idei újdonsága, hogy az egyetemista, főiskolás gyakornoknak lehetőségük lesz megfigyelni, részt venni az intézményvezető beosztású munkatársainak egy napjában. Ezek lehetnek akár a megyei tanácselnöki, alelnöki tisztségek, főjegyzői, vagy vezérigazgatói beosztások is, de továbbra is elsődleges cél, hogy jó szakemberekké váljanak. 

– Az idei programunk újítása, hogy betekintési lehetőséget teremtünk a szakmai gyakorlatra jelentkező egyetemistáknak, főiskolásoknak a közintézményi vezetői munkakörökbe. Erre eddig nem igazán biztosítottunk alkalmat, holott úgy gondolom, azoknak, akik a közhivatalnoki pályát vonzónak találják, fontos, hogy bele lássanak abba, mi a dolga az alelnöknek, az elnöknek – foglalta össze Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, az idei gyakornoki program újdonságát.

Egy másik újdonsága a gyakornoki programban, hogy lehetőséget biztosítani a gyakornokság különböző formáinak, ennek megfelelően lesz alap-, közép- és felső szintű gyakornoki időszakokat vezetnek be. Az alapszintű gyakornoki program az elsősorban a megyei tanács, valamint a közigazgatási tevékenységbe nyújt betekintést, időtartama az oktatási rendszer által elvárt kettő-négy hétre korlátozódik. Két hónapos időtartamával a középszintű gyakornokság lehetőséget biztosít a jelentkezőknek, hogy egy vagy két szakterületben szerezzen olyan gyakorlati ismereteket, amelyekkel kiegészítheti az egyetemi évek alatt szerzett ismereteket. A felső szintű gyakornoki program célja, hogy felkészítse a jelentkezőket a közigazgatási karrier elkezdésére. A legalább három hónapos időtartamú gyakornokság végére a jelentkezők képesek lesznek teljes mértékű önálló közigazgatási munkavégzésre.

- Fontos, hogy az elhivatott fiataloknak lehetőséget biztosítsunk, hiszen jó referenciának számíthat az itt eltöltött idő, és amennyiben a megyei tanácsnál nincs is épp megfelelő munkakör, más helyi önkormányzatok vagy vállalkozások is hiteles képet kapnak a jelentkező képességeiről, ami jelentősen megkönnyítheti a fiatalok számára a jó munkakörben való elhelyezkedést, ösztönözve őket a szakma teljes kitanulására és az itthon maradásra – tette hozzá a megyeelnök, kiemelve, hogy fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy a diákok a kötelező szakmai gyakorlatot elvégezve csak a pecsétért jelentkezzenek.

Amint a munka megbeszélésen elhangzott, Hargita Megye Tanácsának szerteágazó tevékenységének köszönhetően gyakorlatilag bármilyen szakág gyakorlati tudásának elsajátításában segítséget nyújthat az intézmény. Az idei gyakornoki programra különböző szakon tanuló egyetemistát, főiskolást fogad Hargita Megye Tanácsa, például: környezetmérnöki, agrármérnöki, műszaki, informatika, építészet, politikatudomány, újságírás, kommunikáció, biológia, szociológia, közgazdaság, jog, közigazgatás, szociális munkás, de akár képzőművészeket is.

– Hargita Megye Tanácsának széles körű tevékenysége van, amely a kultúraszervezéstől az útépítésig szinte minden szakmai területre kiterjed. Úgy gondolom, hogy például egy jövendőbeli építésznek hasznos, ha átlátja a közberuházások mechanizmusát. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, újításra van szükség, lehetőséget kell biztosítani a fiatalok számára, hogy kipróbáljanak más, nem kimondottan a fő tanvonalhoz tartozó munkaköröket – mondta Borboly Csaba.

A megbeszélésen résztvevő Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke szerint hasznos a gyakornoki program ez irányú tovább fejlesztése. Mákszem Hunor, a Csík Területi Ifjúsági Tanács elnöke és Csíkszenttamás alpolgármestere szintén kiemelte, hogy az ifjúság évében ezzel is kiemelten kell foglalkozni, hiszen ezzel a jó képességű diákokat itthon lehet tartani. Mindkét ifjúsági vezető aktív együttműködését ajánlott fel a gyakornoki program megvalósítására. 

A gyakornoki programra jelentkező diákok önéletrajzzal és egy rövid motivációs levéllel jelentkezhetnek személyesen a megyei tanács székhelyén, vagy e-mailben a hr@hargitamegye.ro e-mail címre, a tárgyhoz írják be: Gyakornoki program.

A gyakornoki programmal kapcsolatos információk, részletes tájékoztató a Hargita Megye Tanácsa honlapján érhető el: http://hargitamegye.ro/gyakornok.html.

Csíkszereda, 2018. június 15.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774