Hargita Megye Tanácsa partnerként tekint a civil szférára

Tavalyhoz képes nőtt a pályázati programra szánt összeg

(0 Szavazat)10 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsánál hisznek a civil szféra erejében, az öntevékeny csoportok olyan eredményeket tudnak elérni, amelyeket sok esetben hivatali eszközökkel nem lehet megvalósítani. Ezért is tartják fontosnak, hogy évről évre kiírják a megyei tanács pályázatait, amelyet idén is nyolc kategóriában hirdettek meg, mondta azon a tájékoztató fórumon Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, amelyet május 2-án tartottak civil szervezeteknek a csíkszeredai megyeházán.

Idén az országos költségvetés elfogadásának késése miatt később tudta meghirdetni pályázatait Hargita Megye Tanácsa, de a jó hír, hogy nőtt a pályázatokra szánt összeg, mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának pályázatokért felelős alelnöke. A családprogram esetében 70 000 lejre emelkedett az összeg a korábbi 60 ezerről, a sportpályázatok esetében pedig 100 000 lejjel növelték a keretösszeget, amely idén 650 000 lej. A megyei tanács alelnöke felhívta a pályázók figyelmét, hogy a támogatott tevékenységet július 1–november 30. közötti időszakra tervezzék. Az alelnök felhívta a figyelmet, hogy ne hagyják a pályázatok leadását az utolsó napra. Ha korábban megkeresik a programfelelősöket, még pótolni tudják az esetleges hiányosságokat, viszont a pályázat iktatása után erre már nincs lehetőség, hívta fel a figyelmet Bíró Barna Botond. Tavaly a pályázatok 30%-át formai hiba miatt kellett visszautasítani, ennek kiküszöbölése érdekében hozták létre a palyazatok.hargitamegye.ro honlapot, ahol aktualizálják a pályázással kapcsolatos információkat, illetve itt az érdeklődők feltehetik kérdéseiket. Hargita Megye Tanácsának alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei tanács maximálisan 80%-ban támogathat egy tevékenységet, a maradék 20%-ot a pályázó kell biztosítsa.

Zonda Erika, a megyei tanács Programok, projektek és közbeszerzési vezérigazgatóságának vezetője egyenként ismertette a kiírásokat és hogy mit kell tartalmazzon a pályázati iratcsomó. Idén újítás, hogy tartalomjegyzéket is kell tartalmazzon a pályázati iratcsomó. Egy civil szervezet több kiírásra is pályázhat, ilyen esetben az ismétlődő iratokat elég egy pályázathoz leadni, a többieknél fel kell tüntetni, hogy hol található.

A családprogram a Gyerekek Hargita megyei évére fekteti a hangsúlyt, itt a legnagyobb megpályázható összeg 5000 lej. A sportprogram esetében főként a versenysport támogatása érdekében növelték meg az összeget, ismertette Zonda Erika, itt a maximálisan megpályázható összeg 20 000 lej. A népviseleti program esetében a legnagyobb megpályázható összeg 10 000 lej, és fontos, hogy autentikus népviseletek készüljenek hagyományos, jó minőségű anyagokból. Az ifjúsági program esetében a vezérigazgató kihangsúlyozta, hogy 2500 lej alatti darabok vásárolhatók meg a támogatásból, illetve felhívta a figyelmet az erdei iskola programra, amelynek az a célja, hogy minél több gyermek megforduljon az erdei iskola programjain gyakorlati tudásuk fejlesztése érdekében. Ennek keretében támogatják úgynevezett kiskonyhák és kisműhelyek felépítését. A turisztikai program esetében kiegészült a támogatott tevékenységek köre, idén lehet pályázni a Hargita megyei értéktár természeti értékeinek bővítésére, illetve a Visit Harghita applikáció tartalmának bővítésére. Zonda Erika felhívta a figyelmet, hogy népszerűsítésre is lehet pályázni, de ennek kapcsolódnia kell egy turisztikai desztináció létrehozásához, felújításához vagy bővítéséhez. A turisztikai pályázatok esetében a megpályázható legnagyobb összeg 10 000 lej. A kulturális program célja a kultúra, a népviselet, a hagyományok bemutatása és a turisták idevonzása. A program keretösszege 350 000 lej. A román közösségek kulturális programjai, projektjei és rendezvényei támogatásának keretösszege 60 000 lej. 

Borboly Csaba üdvözölte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy a rendszer hiányosságai és a bürokratikus akadályok ellenére bíznak a pályázati rendszer hasznosságában, és élnek a lehetőséggel. Mint mondta, a parlamenterek dolgoznak az általános érdekeltségű nonprofit tevékenységekre közalapokból kiutalt vissza nem térítendő támogatásokról szóló 2005/350-es törvény módosításán, hogy egyszerűsítsék a pályázás rendszerét. Továbbá az igényeket tovább kell vinni az Európai Unió szintjére, ott is azért lobbiznak, hogy az uniós intézmények több pénzt fordítsanak a helyi tevékenységekre. Borboly Csaba felvázolta a 3B – Bukarest, Budapest és Brüsszel jelentőségét. Első esetében jól látható a parlamenterek munkája, Budapestről újabb ágazatok esetében érkezik támogatás, Brüsszelben pedig egyre több téma kell terítékre kerüljön. Ezért is, a jól szervezett civil élet érdekében is fontos, hogy május 26-án komoly részvétel legyen, hangsúlyozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.   

Hargita Megye Tanácsának pályázati kiírásai elérhetők az alábbi linken:

https://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/palyazatok-projektek/aktiv-palyazati-kiirasok.html

A pályázatokat Hargita Megye Tanácsának iktatójában május 16-án 12 óráig, valamint a területi irodákban május 16-án 10 óráig lehet benyújtani (Székelyudvarhely: 1918. December 1. út  9 szám, Székelykeresztúr: Szabadság tér 55 szám, II. emelet, Gyergyószentmiklós: Szabadság tér 15 szám, Maroshévíz:  Nicolae Bălcescu sugárút 14 szám (a polgármesteri hivatal székhelye), II. emelet, 214 iroda).

Csíkszereda, 2019. május 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774