Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére változtatták a termelői könyvekre vonatkozó jogszabályokat

Megfelelő szakértelemmel lehet jogszabályokat módosítani

(0 Szavazat)38 megjelenítés

- Ismételten bebizonyosodott, hogy Hargita megyéből is tudunk jogszabály-módosításokat, csupán megfelelő körültekintés és szaktudás szükséges. A mostani eset az bizonyítja, hogy Hargita Megye Tanácsánál mindkettő megvan. Elismeréssel vagyok Birta Antal, Hargita Megye Tanácsa vezérigazgatójának munkájáért, aki észrevette a törvény előírásainak következményeit, és ennek módosítását kezdeményezte a mezőgazdasági minisztériumnál, és köszönöm Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor közbenjárását - nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke a napokban elfogadott, termelői könyvek érvényességére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet kapcsán.

- A 2018/70-es számú törvény életbe lépésével módosult a termelői könyvekre vonatkozó előírás, ezzel a lépéssel sok székelyföldi gazda került volna nehéz helyzetbe, egyrészt a termékeik értékesítésének akadályoztatása, másrészt a mezőgazdasági szubvenciók, APIA-támogatások igénylésével lettek volna gondok. Mi azt kértük, hogy törvényes előírások tegyék lehetővé a már kinyomtatott, illetve kiadott termelői könyvek érvényességének meghosszabbítását - ismertette Birta Antal vezérigazgató a módosítás lényegét.

A termelői könyvek használatát 2014-ben vezette be a román kormány, az élelmiszer- és zöldségpiacokon történő termelői értékesítés elősegítése céljából, valamint a mezőgazdasági termékek forgalmazásának törvényes kereteinek megteremtésére. Hargita Megye Tanácsa és a polgármesteri hivatalok több ezer termelői könyvet adtak ki, amelyeknek érvényessége 2019-2020-ig szól, és az ilyen termelői könyvvel rendelkező gazdák az idei törvénymódosítás miatt nem tudták volna forgalmazni termékeiket és pályázni az APIA-támogatásokra. Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett módosítás révén a már kiadott termelői könyvek továbbra is használhatóak az eredetileg megjelölt érvényességi időpontig.

Csíkszereda, 2018. április 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774