Hargita Megye Tanácsa Heuréka Díjával tüntették ki Imets Tamást

A fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségeit bővítenék

(0 Szavazat)68 megjelenítés

– Hargita megyében nagyon sok tehetséges fiatal van, akik nagyobb figyelmet érdemelnek, megmutatkozási lehetőséget – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a május 9-e, Európa napja alkalmából tartott csíkszeredai díjátadón, amelyen a megyei tanácsnak a fiatalok kiemelkedő tudományos tevékenységéért járó Heuréka Díjával tüntették ki Imets Tamás csíkszeredai középiskolás feltalálót. Borboly Csaba nyilatkozatában azzal a kéréssel fordult a polgármesterekhez és az önkormányzati képviselőkhöz, hogy támogassák településükön a tehetségeket, biztosítsanak számukra megmutatkozási lehetőségeket, mert „sokszor egy kézfogás is elég, és csodákra képesek”.

A laudációt Barabás Csaba, a megyei tanács elnöki kabinetjének vezetője olvasta fel, aki a Heuréka Díj létrehozását kezdeményezte.

„Imets Tamást kiskora óta lenyűgözte az elektronika világa, és a dolgoknak ez a fajta megközelítése ma is él benne. A csíkszeredai fiatalember jelenleg a Márton Áron Főgimnázium diákja, aki az elektronika, a fizika és az alkalmazott tudományok felé orientálódik. A Nagy István Szakközépiskola építész osztályában megszerzett tudása gyakran segíti a tudományok által megkívánt precizitás elérésében. Az elektronikával kapcsolatos hobbija a LEGO-val kezdődött, amit idővel felváltott az áramkörök, kábelek és tudományos kísérletezések. Bevallása szerint mindent, amit ma tud, autodidakta módon sajátított el angol, magyar és román nyelvű könyvekből, weboldalakról. Három éve kezdett el pályázatokon részt venni: drónokkal, robotokkal, modellekkel és elektronikai készülékekkel egy amerikai technológiai online pályázatra nevezett be az instructables.com weboldalon, amely egy oktató jellegű oldal DIY (csináld magad) projektekkel. (…) Jelenleg telefonos alkalmazásfejlesztésével vannak nagy tervei. Szeret utazni és világot látni, amelyre a projektjei révén egyre több lehetősége adódik. Az olvasás, filmnézés is kedvenc időtöltései közé tartozik, érdekeli a filmművészet, mert egyesül benne a képzőművészet, a zene és az irodalom. Ugyanakkor vonzza a múlt megismerése, mert meggyőződése, hogy a múltismeret szükséges a jövő építéséhez” – áll a laudációban. 

Imets Tamás elmondta, hogy tudományos tevékenységét ugyanolyan foglalkozásnak tekinti, mint az úszást vagy a kerékpározást, kedvtelésből végzi, és szeretné, ha minél több embert érdekelné tevékenysége. A megyei tanács elnökével együtt rövid élő bejelentkezésben fejtette ki gondolatait: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1526348427384251/?permPage=1

 

Kétirányúvá kell tenni az európai munkaerő-vándorlást

A díjazás előtt villámcsődületet szerveztek a Szabadság téren, majd köszöntőbeszédek hangzottak el Európa napja alkalmából. Borboly Csaba szerint az Európai Unióban a kelet-közép-európai tagállamok polgárainak is ugyanolyan esélyeik kellene hogy legyenek, mint a nyugatiaknak, ezen kell dolgozni, ez az ünnep alkalmat kínál az erről szóló eszmecserének. A fiatalokról kell szólnia e napnak, és ennek megfelelően szervezték meg a mai eseménysorozatot, jelentette ki a megyei tanács elnöke.

– Kétirányúvá kell tenni a közlekedést Európában: ne csak elmenjenek a fiataljaink, hanem tanulás, tapasztalatszerzés után jöjjenek szívesen haza. Rajtatok múlik, hogy húsz–harminc év múlva milyen Európánk lesz – fordult a fiatalokhoz Borboly Csaba.

Az Európa-napi rendezvényen készült fényképek megtekinthetők a következő albumban, amely a nap során folyamatosan bővül:

https://www.facebook.com/pg/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=1550049115018821

Csíkszereda, 2017. május 9.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774