Hargita Megye Tanácsa felkészült a télre

Megkötöttük a hótalanítási szerződéseket

(0 Szavazat)18 megjelenítés

Újabb kétéves keretszerződést kötött Hargita Megye Tanácsa a megyei utak téli karbantartására. A keretszerződés értéke meghaladja a 15 millió lejt. A közbeszerzésen a jelentkező cégek 16 csoportosításra (lot) tehettek le ajánlatot. 

A szerződések a következő munkálatokat tartalmazzák: hóeltekarítás ekével, csúszásgátlók szórása, gyors beavatkozás sürgősségi esetekben, mint például az úttestre dőlt fák eltávolítása, kérés esetén hómaró bevetése, valamint 24 órás készenlét.

A téli karbantartás megszervezésének feltételeit a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 2013/2170-es számú rendelete írja elő, éspedig:

- a hóekével történő beavatkozás csak 15 centiméteres hóréteg képződése esetén kezdődik el - ezzel szemben Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozó feladatfüzetben 6 centiméteres hóréteget határozott meg, mint beavatkozási érték, ez alatt technikailag nem megoldható a hóekés beavatkozás, 2-3 cm hóréteg esetében az úttest szórása a leghatékonyabb megoldás.

- amíg hóhullás van, nem szórnak csúszásgátló anyagot, tekintettel, hogy a hóekék többszöri térése nyomán a sáncba jut a leszórt anyag

- beavatkozási algoritmus - fontosabb útvonalak esetén (lebonyolított forgalom, érintett lakosság aránya) hamarabb és gyakrabban történik beavatkozás, mint a kisebb forgalommal rendelkező utakon, a három besorolási kategória és a kategóriának megfelelő beavatkozást a rendelet 3-as számú táblázatában található (32. cikkely):

http://cnadnr.ro/sites/default/files/Reglementari-tehnice/AND%20525%202013.pdf

A beavatkozás mikéntjéért a téli karbantartással megbízott cég felel, minden cégnek van térségi felelőse, aki figyeli az időjárási és közlekedési viszonyok alakulását, és szükség esetén elrendelik a beavatkozást. Így például a rendőrség, ha nincsenek biztosítva a közlekedéshez szükséges feltételek, nem a megyei tanács, hanem a megbízott cég nevére állítja ki a büntetési jegyzőkönyvet.

Mindezek ellenére, a megyei tanács munkatársai naponta ellenőrzik a megbízott cégek tevékenységét, a gépjárművek mozgása GPS rendszerrel lekövethető, és be nem jelentett terepszemlék révén.

A fent leírtak a megyei besorolású utak téli karbantartására vonatkoznak, amelyek Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe tartoznak. Az országutak és európai utak adminisztrálása az országos útügyi hatóság feladatköre.

 

Csíkszereda, 2019. szeptember 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774