Hargita Megye Tanácsa döntésével hozzájárul a város zenei és művészeti életének fejlesztéséhez

Az augusztus 28-i ülésen elfogadott határozat kimozdítja a holtpontról a művészeti iskola megrekedt beruházásait

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Átadja a beruházásokhoz szükséges, a csíkszeredai művészeti iskola melletti területet Hargita Megye Tanácsa Csíkszereda megyei jogú város ügykezelésébe, ahhoz hogy fejleszteni tudjanak, és kialakítsanak egy kulturális központot a város szívében, döntött Hargita Megye Tanácsa augusztus 28-i soros ülésén. Fejlesztenék a Mária-utat, amelynek jelentős gazdasági hozadéka lehet, hangzott el az elképzelés.

Egy rendkívüli, majd azt követően soros ülését is megtartotta Hargita Megye Tanácsa augusztus 28-án a csíkszeredai megyeházán.

Megszavazták a gyermekvédelmi bizottság tagjait, módosították a költségvetést, jóváhagyták a Hargita megye és Székelyandrásfalva község társulását a kissolymosi út elmaradt szakaszának javítása érdekében, illetve a testvérkapcsolatok fejlesztéséről szóló tervezetről szavaztak a tanácsosok a rendkívüli ülésen.

Ahhoz, hogy segítsék a várost és előbbre mozdítsák a több éve álló fejlesztéseket, arról voksoltak a tanácsosok, hogy átadják a város ügykezelésébe a Nagy István Művészeti Líceum melletti területet. Veress Dávid városi tanácsos üdvözölte a megyei tanács döntését, amellyel hozzájárulnak a zenei és a művészeti oktatás fejlesztéséhez. Több évtizedes hányattatott múltra tekint vissza az intézmény, és még ma sincs tornaterme és előadóterme az iskolának. A tervek készen vannak, de nyolc éve folyik a vita a tulajdonjog miatt, ismertette Veress Dávid. A mostani döntéssel erről a holpontról mozdították ki az ügyet, így létrejöhet egy komplex kulturális intézmény a város központjában.

Szeptember 23-án a Nógrádi Megyenapok alkalmával testvérmegyei szerződést írnak alá, megvan a jóváhagyás az illetékes minisztériumok részéről, számolt be Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke.

A műemlékvédelmi programról és ásatási programról is döntöttek, ezekről Barti Tihamér alelnök számolt be, utóbbi keretében a csíkszeredai, az udvarhelyi és a gyergyószentmiklósi múzeum kap támogatást, szakmai konferenciát szerveznek, illetve mozgóképet készítenek a derzsi Szent László freskóról.

Véglegesítik a szerződést Csíkszereda megyei jogú várossal a helikopter-leszállópálya felé vezető Erdőalja utca munkálatainak folytatásához. Homoródalmás átvette és karbantartja a 132A jelzésű utat az Almási barlangig, ehhez évi 20 ezer lejjel járul hozzá a megyei tanács, a juttatást megszavazta a testület.

Új impulzust adnának a Mária-útnak, fogalmazott Barabás Csaba, az elnöki kabinet vezetője, és felhívással fordulnak ennek érdekében azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyeknek településein áthalad valamelyik útvonal. Mivel az út Hargita megyében csak részleteiben van kiépítve, ezt fejlesztenék tovább partnerségben helyi önkormányzatokkal, civilszervezetekkel vagy az egyházzal. Barabás Csaba ismertette: számításaik szerint körülbelül 2500 lejre lenne szükség településenként, ez az anyagi hozzájárulás pedig eltörpül az útépítés gazdasági hozadéka mellett. Jövőre terveznek egy kampányt a csíksomlyói búcsúsoknak, amely arról szólna, hogy a zarándoklat utolsó 100 km-ét tegyék meg gyalog. Ezzel az akcióval a zarándokok 6-7 héttel többet töltenének a megyében, ami 75%-al növelné a vendégéjszakák számát, mondta Barabás Csaba. Elképzelésükhöz kérte a tanácsosok támogatását.

Borboly Csaba a tanácsülésen beszámolt nemrégiben tett magyarországi hivatalos látogatásáról, amikor a testvérmegyékbe - Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Zala, Pest, Vas - látogatott, és számos témakörben – például leader csoportok, bicikliutak, erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, oktatás - egyeztetett az együttműködésről.

A testvérmegyei kapcsolatokat a jövőben kiszélesítik magyarországi, de más kapcsolatokkal is.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774