Hargita megye harcol a rendelkezésre álló források lehívásáért. Senki sem maradhat le!

Helyi szintű kormányzás és területi stratégiák a zöld megállapodás területén- Konferencia a Régiók és Városok Európai Hetén Hargita megye szervezésében

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Hargita megyének pénzügyi forrásokra van szüksége a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó regionális stratégia kidolgozásához, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítania a következő időszakban a fenntartható fejlődésre, amely Hargita Megye Tanácsa fejlesztési stratégiájának egyik központi célkitűzése, a megfelelő szakemberek bevonásával. 

A Méltányos Átállást Támogató Alap (JTF) elindítása fontos kezdeményezés az ökológiailag fenntartható gazdaságra való átállás támogatására 2050-ig. A Zöld Megállapodás célkitűzéseinek teljesítésében a helyi és regionális önkormányzatok együttműködve az Európai Bizottsággal, vezető szerepet kell vállalniuk.

A Régiók Európai Bizottsága által minden évben megszervezett Régiók és Városok Európai Hete eseménysorozat keretében, október 19-én, hétfőn, konferenciát szerveztünk, amely segít a résztvevőknek betekintést nyerni a Zöld Megállapodás helyi szintű kivitelezésébe, továbbá a helyi, illetve regionális önkormányzatok szerepébe ebben a folyamatban. A jelenlegi járványügyi intézkedéseket figyelembe véve, a megbeszélés az online platformok segítségével zajlott. A konferencián részt vettek: Borboly Csaba, a Régiók Bizottságának tagja és Hargita Megye Tanácsának elnöke (EPP/Románia), Geblewicz Oligerd, az Európai Néppárt Képviselőcsoport elnöke, a Régiók Bizottságának tagja (EPP/Lengyelország), Nicola De Michelis igazgató, az Intelligens és fenntartható fejlesztés és program megvalósítása, a DG REGIO, az Európai Bizottság részéről, PhD. Csák László EU politikai szakértő (Románia), Adrian-Marius Mariciuc államtitkár az Európai Alapok Minisztériumától (Románia) és Ovidia Caba igazgató a Regionális Fejlesztési Ügynökségtől (ADR).

A konferencia visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1000446383772281/

Borboly Csaba megyeelnök, a Régiók Bizottságának raportőre, a Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottság (ENVE) állandó tagja örömmel jelentette be, hogy Hargita megye úgy döntött, stratégiát dolgoz ki a régió szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére. Mint elmondta, a fő probléma megyénkben, amellyel szembesülünk, az üzemanyag-szegénység és a lakások fűtésének elavult módja. Egy megyei szintű program kidolgozása folyik, amely Hargita megye 2021-2030 közötti időszakra szóló fejlesztési stratégiájának tárgya lesz, továbbá párbeszédet kezdtünk az illetékes hatóságokkal, a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel is.

– Tehát a stratégia fő gondolata, hogy megfizethető fűtést biztosítsunk a helyi emberek számára, és olyan, jobban fizetett munkahelyeket teremtsünk, amelyekkel kevesebb kárt okozunk környezetünknek. Úgy gondolom, a program megvalósítható nagyobb állami beavatkozás nélkül, de a munkavállalók újbóli elhelyezésének támogatása, az üzemanyag-szegénység leküzdése, valamint egyes esetekben a távfűtés felújítása érdekében továbbra is szükségünk van az uniós forrásokra. Ezért szükséges a Méltányos Átállást Támogató Alaphoz (JTF) és más uniós alapokhoz való közvetlen hozzáférés, így a rendelkezésre álló költségvetésből a lehető legtöbbet hozhatjuk ki – fejtette ki Borboly Csaba.

 

Csíkszereda, 2020. október 19.

 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774