Hargita megye felhívta magára a Európai Bizottság figyelmét

Az Európai Bizottság programsorozata Hargita Megye Tanácsának székhelyén

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság által indított EU Green Week workshop kezdeményezés alapján szervezett szakmai konferenciát május 31-én, Fenntartható alternatívák a helyi építészetben címmel.

Az előadást Becze István megyei tanácsos nyitotta meg, továbbá részt vett Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, Csillag Péter megyei tanácsos és többen az építész szakma helyi, innovatív és kiemelkedő képviselő közül.

Az eseményt Csák László szakértő moderálta, aki elmondta, örömmel tölti el, hogy a téma iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt a konferencián. „Bízom benne, hogy az itt megfogalmazódó gondolatokat és jó ötleteket fogjuk tudni hasznosítani már a közeljövőben, helyi, országos és EU szinten is” – tette hozzá.

Az esemény első előadójaként Csíki Barna építész tartott bemutatót a csűrépületek újrahasznosításáról. Jó példaként azt a csehétfalvi, ma már közösségi házként funkcionáló épületet mutatta be, mely egy régi csűr felújításából és újragondolásából valósult meg.

– A csűrépületek újrahasznosításával egyszerre őrzünk és teremtünk értéket – fogalmazta meg álláspontját az építész szakember.

Saját szalmabálaházáról tartott előadást Lázár Attila, aki elmondta, bár építész szülei is idegenkedve fogadták az ötletet, melyet egy film ihletett, támogatták őt a ház kivitelezésében és utólag minden kételkedő elismeréssel fogadta az elkészült otthont.

– Az állatok, főként a madarak ihlették a környezetből kivett elemekből való építkezés gondolatát – mondta Asztalos Barna építész, és kifejtette, a természethez való viszonyulása gondolkodás- és viselkedésmódváltást is eredményezett.

Az építész arra is felhívta a figyelmet, bár saját vályogházának megépítése jelentősen több időt vett igénybe, ma már 9-13 munkanap alatt is el lehet készíteni és stabilitásuk, valamint energiahatékonyságuk megkérdőjelezhetetlen.

Csák László szakértő az energiahatékonyságról és erőforrás-hatékonyságról tartott prezentációt. Bemutatójában elmondta, bár legtöbb esetben erről megfeledkeznek az emberek, építkezéskor elengedhetetlen az építőanyagok előállításának energiafelhasználását is figyelembe venni.

Abos Ede a Passzív Ház Egyesület elnöke bemutatójában elmondta, a passzív házak számottevően költséghatékonyabbak és akár tízszer energiahatékonyabbak, a normálépítésű házaknál.

Az eseményt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke összegezte. A megyeelnök kifejtette, számít a szakma képviselőire a jogszabály-módosításokat illetően és biztosította őket arról, hogy mint helyi, mint európai szinten képviselné javaslataikat, szakmai véleményüket, hisz ez a konferencia is bizonyítja, felfigyelt az Európai Bizottság Hargita megyére.

– Semmilyen szinten nincs értelme kihasználatlanul nagy házakat építeni. A fiatalokban is tudatosítanunk kell, hogy kellemes, fenntartható otthonokban kell gondolkodni, melynek költsége őket sem veri húsz-harmincéves adóságba – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyeelnök a Régiók Bizottsága tagjaként jelenleg a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének romániai nagykövete is, amelynek fő célja, hogy együttműködjünk az energiahatékonyság és környezetvédelmi prioritások megvalósítására helyi szinten az EU által kitűzött célok mentén.

A Régiók Bizottsága 2015-ben elfogadta a megyeelnök raportőreként indítványozott Fenntartható Épületek című jelentését, melyről bővebben itt olvasható.

Csíkszereda, 2018. május 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774