Hargita megye az uniós csatlakozás nyertese

Tíz évvel ezelőtt nagy lehetőség nyílt az önkormányzatok számára

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közti jó együttműködésről beszélt Simion Crețu, az ügynökség vezérigazgatója február 14-én a csíkszeredai megyeházán a megyei tanács munkatársainak. Kiválónak nevezte a kapcsolatot, amelynek eredményeképpen a 2007–2013 finanszírozási időszakban számos európai uniós projektet bonyolítottak le a megyében az ügynökségen keresztül, a megyei irodájuk közreműködésével. 

Csak a Regionális Operatív Programban mintegy százmillió eurót sikerült lehívni a megyében, mutatott rá a vezérigazgató. (Emellett más programokban is tízmilliós nagyságrendű pályázatok voltak, például a hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó projekt.) Simion Crețu kitért arra, hogy tíz éve csatlakozott Románia az Európai Unióhoz, ami rengeteg támogatási forrás elérését tette lehetővé. „Sokan mondják, hogy jobban éltünk Ceaușescu idejében, azoknak azt javaslom, tegyenek egy próbát, holnaptól éljenek úgy, mint annak idején: hideg lakásban, üzemanyag- és élelmiszerhiányban” – jegyezte meg a vezérigazgató.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke méltatta az ügynökség Hargita megyei munkatársainak munkáját, akik napi szinten nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályázás és a tájékoztatás megfelelő módon történjen. „Ezért is fontos, hogy a megyeházán kirendeltséget működtet a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség, mert az EU-s források lehívására készen kell állni. Míg az előző támogatási időszakban uniós pályázatok terén Hargita megye első volt a szabadon megpályázható és nem városoknak vagy megyéknek címzett pénzek tekintetében, addig az új periódusban le vagyunk maradva, Hargita Megye Tanácsának nincs még egyetlen leadott pályázata sem” – mondta el a megyeelnök arra kérve kollégáit,  változtassanak ezen, mert be kell hozni a hátrányt. Ha ez nem sikerül, akkor belső korrekciós döntéseket meghozatalára van szükség, hogy Hargita Megye Tanácsa ne legyen a 2014–2020-as támogatási periódus Regionális Operatív Programjának vesztese, tette hozzá.

Borboly Csaba azt is elmondta munkatársainak, hogy a hivatal megerősített munkaközösségének feszített tempóban kell dolgoznia, teljesítményorientáltabb kiszolgálást és megyeszervezést kell végeznie. Ehhez a megyei tanács vezetése  igyekszik biztosítani a megfelelő feltételeket az alkalmazottaknak. „A feladatok megoldása számszerűségének, követésének, illetve az intézményen belüli összedolgozásnak magasabb szintre kell kerülnie, hogy akár a korábbi ötnapos határidő helyett a kollégák képesek legyenek három nap alatt elvégezni a feladatokat, illetve az ügyek megoldása érdekében Bukarestbe vagy máshova utazni” – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2017. február 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774