Hamarosan elkészül a gyestörvényhez benyújtandó módosító javaslat

Családbarát önkormányzatokat szorgalmaznak

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Lezárult a gyermeknevelési szabadságról a munkaerőpiacra visszatérő anyák megsegítésének lehetőségeiről folytatott konzultációsorozat, amelyet Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezett az elmúlt időszakban, ám az online kérdőív néhány napig még kitölthető erre a linkre kattintva: http://adehar.ro/gyes.

Térségenként fórumokat szerveztek az anyák egyesületei, vállalkozói szövetségek és önkormányzatok képviselőivel, legutóbb, november 3-án Gyergyószentmiklóson a Fészek – Gyergyói Édesanyák Egyesülete és az ARBOR Vállalkozók Szövetsége aktív részvételével, az eredményeket a jövő héten kezdik feldolgozni – tájékoztatott Barabás Csaba, a fejlesztési ügynökség vezetője. Mindennek nyomán a gyestörvény módosítására kidolgozott javaslat készül még ebben a hónapban RMDSZ-es honatyák, Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor közreműködésével, azon alapelv mentén, hogy nem kötelezni, hanem érdekeltté kell tenni a munkaadókat a kisgyerekes anyukák foglalkoztatásával kapcsolatban, és ebben az államnak is szerepet kell vállalnia. Ez összhangban van az RMDSZ azon álláspontjával, hogy egy családbarát adókedvezmény fordulatot jelenthet a demográfiai folyamatokban, ami fontos a magyar közösség szempontjából.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint céljuk a helyi családbarát politika ösztönzése.

– Meggyőződésünk, és ez a konzultáció során is nyilvánvalóvá vált, hogy helyben, önkormányzati szinten is számos olyan intézkedés hozható, amely megkönnyíti a munkába visszatérő anyák és a munkaadók helyzetét egyaránt, tehát nem kell mindenben Bukarestre, a parlamentre várni. Ugyanakkor ez nem elég, a törvénymódosító javaslat is nagyon fontos, mert vannak olyan szegmensei – nyilatkozta a megyeelnök.

A fórumokon elhangzott javaslatok között szerepelt, hogy adókedvezménnyel ösztönözzék a cégeket a gyermeknevelési szabadságukról visszatérő anyák fokozatos újraalkalmazására (előbb csökkentett munkaidővel, azt fokozatosan növelve nyolc órára), és legyen alkalmuk bizonyítani, újratanulni az időközben esetleg megváltozott munkaköri feladatot. Egy másik felvetés szerint hivatalossá kellene tenni a bébiszitteri munkát, külön értékelőrendszert létrehozva, amely alapján a szülők tájékozódnának a jelentkező személyek megbízhatóságáról, referenciájáról.

A konzultáció szervezői elemzik azokat az ötleteket is, hogyan ösztönözhetők az önkormányzatok különféle kedvezmények biztosítására, ebben a megyei tanács és a fejlesztési ügynökség katalizátorszerepet vállal. Minderről az eredmények feldolgozása után bővebben tájékoztatunk.

Korábban a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) felkérésére Borboly Csaba azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a megfelelő életszínvonal biztosítását fontosnak tartó családokat ösztönözzék a gyermekvállalásra. Ezt a javaslatot a megyeelnök Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsa Család-, egészségügyi, szociális és vallási bizottságának elnöke és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság közös álláspontja mentén nyújtotta be. (Erről szóló hírünk itt olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/tamogatnak-a-tobb-gyermeket-nevelo-dolgozo-anyakat.html)

Csíkszereda, 2016. november 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774