Hagyományos roma mesterségek képekben a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Fotó- és termékkiállítás nyílt a csíkszeredai megyeháza kiállítóterében szeptember 15-én, kedden. Az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a fűtőkazánok, illetve csatorna készítésébe, a fafeldolgozásba, valamint nemes és félnemes fémek megmunkálásának praktikáiba. A kiállítás a Hargita megyei roma kézműves mesterségek megőrzése című projekt része, amelynek célja a hagyományos mesterségek megismertetése, népszerűsítése és átadása a következő generáció számára. A kiállítás Csíkszeredában három napig látogatható, ezt követően további 20 településen tekinthető meg. 

Jóni Géza, a Hargita Megyei Romaszövetség elnöke ismertette a projekt keretében eddig megvalósított tevékenységeket. Május és június folyamán 10 napon keresztül több hagyományos mesterséget mutattak be, ezen belül elméleti és gyakorlati képzéseket tartottak seprűkötésből és kosárfonásból, valamint roma nyelvű kurzusokat is szerveztek. Hargita megyéből 45 személy vett részt ezen képzéseken, melyek keretében a roma népi táncokkal is megismerkedhettek. A mindezekről készült fotókból, valamint a képzéseken készült termékekből válogattak a kiállításra.

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának programokért felelős vezérigazgatója kiemelte a projekt jelentőségét térségünkben.

– Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja a hagyományos népi mesterségek megőrzését és továbbörökítését a következő generáció számára. Bármennyire is gyorsan fejlődik a világ körülöttünk, nem szabad veszni hagynunk, elfelejtenünk azon értékeket, mesterségeket, melyek meghatároznak és megkülönböztetnek bennünket, az itt élő embereket a globalizálódó Európában – hangsúlyozta a vezérigazgató gratulálva a mestereknek, akik nem hagyják feledésbe merülni a mesterségeket, és igyekeznek továbbadni a tudást, valamint elismerését fejezte ki a projektet kivitelező csapatnak.

A kiállítást a Hargita megyei Gelem Gelem Egyesület, a Thália Alapítvány, Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Szakoktatási és Szakképzési Egyesület, valamint Hargita Megye Tanácsa támogatásával rendezték meg.

Csíkszereda, 2015.szeptember 15.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774