Hagyományőrzés és néptáncoktatás a gyerekeknek

(0 Szavazat)10 megjelenítés

Ha az ember keddenként a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola előtt jár-kel, szokatlan hangokat hallhat. Bár távolról gyermekzsivalynak tűnik, az iskolához közeledve egyre tisztábban hallható, hogy valami másról van szó. Nem szünet van éppen, hanem tevékenység folyik, mégpedig néptánc és népdaléneklés.

A Dolna Egyesület az idei évben megnyert egy pályázatot, melyet Hargita Megye Tanácsa írt ki 2019-re. A pályázat címe “Hagyományőrzés a néptáncoktatásban”, és ennek keretén belül a községet képező három település általános iskolásainak néptáncoktatása valósult meg. Azzal a céllal indultunk el, hogy a gyerekeket közösségé formáljuk, hogy megismerjék kulturális, népi örökségüket és ezáltal növekedjen nemzetiség- és hovatartozás-tudatuk. Célcsoportunkat azok a kilenc és tizenöt év közötti gyerekek és fiatalok képezték, akik szívesen vesznek részt játékos programokban, érdeklődnek a múlt öröksége iránt, szeretnek mozogni, fellépéseken részt venni és van kedvük csapatban, társaikkal együtt hagyományaikat, elődeiknek szokásait, néptáncát és dalait megismerni. A gyerekek két csoportra osztva (9 és 11 év, illetve 12 és 15 év közöttiek) folytatták a tevékenységet. A táncos növendékek életkori sajátosságaiknak megfelelően ismerkedtek meg a népi játékokkal, táncokkal és tudásukat akár színpadon is bemutathatták. Rövid távon a szerzett sikerélmények valamint a közösségi és családi programok által nyújtott élmények erősítették a közösségeket, a társadalmi kötődéseket, éreztetve az együtt tanulás, -mulatás és -szórakozás örömét, az egymáshoz és a csapathoz tartozás pozitív érzését. Közép távon az általános és tömeges elterjedés segített abban, hogy a néptánc visszanyerhesse társadalomformáló és nevelő szerepét, így a gyerekek és fiatalok ismét értelmes, hasznos tevékenységgel töltsék szabadidejüket, követendő példára találjanak oktatóikban, nevelőikben. Továbbá lehetőséget biztosított a hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak a társaikhoz való felzárkózásra. Mivel adott esetben a néptánc komoly fizikai erőnlétet követelhet, hosszú távon akár a sporttevékenységekhez hasonlóan, az egészségesebb társadalom kialakulását is segíti. Mindezek megvalósítását egy a néptáncban, népzenében és népi hagyományokban jártas szakember, Udvari Róbert segítette, mint oktató.

A pályázat lejártának határidejéhez közeledve úgy gondolom, sikeres és hasznos volt az elmúlt időszak, hiszen a gyermekek szorosabb kötődést alakítottak ki nemcsak egymással, hanem népi kultúránkkal, táncainkkal is. Jó látni amikor szünetben egy-egy fiú rögtönöz egy legényes figurát, vagy a lányok a táncpróbáról beszélnek és népdalokat dúdolnak.

Úgy gondolom, hogy köszönettel tartozunk nemcsak a gyermekek, hanem a szülők nevében is Hargita Megye Tanácsának, hogy 6.000 lejjel támogatta a táncoktató bérezését és azt, hogy mindez megvalósulhatott.

 

(Fehér Ilona, a Márton Ferenc Általános Iskola igazgatója)


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774