Gyermekeink nem ehetnek penészes kiflit!

Borboly: nehéz döntést hoztunk, de gyerekeink szempontját helyeztük előtérbe

(0 Szavazat)78 megjelenítés

Penészes, az előírtnál kisebb kiflit, vagy szavatossági határidő nélküli péktermékeket kaptak több alkalommal Ditróban, Gyergyószárhegyen, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen az iskolás gyerekek. Innen érkeztek szülőktől és a tanintézetek vezetőitől panaszok Hargita Megye Tanácsához. A tordai székhelyű cég termékeivel kapcsolatban számos panasz érkezett a megyei tanácshoz is korábban.

A folyamatos panaszok és a szerződésben vállalt feltételek megszegése következtében korábban a megyei tanács felszólította a céget, hogy lépjen vissza azokról a kistérségekről (lot), ahonnan többször jelezték a termékek gyenge minőségét, hogy minél előbb újra kiírhassák a közbeszerzést, most felbontja szerződését a tordai céggel három kistérségben.

Szeptemberben a megyei tanács elnöke kérte a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetőjét hogy vizsgálják meg a tordai cég által szállított termékeket. A megyeelnök továbbá a Hargita Megyei Prefektus Intézményéhez is levelet intézet azzal a kéréssel, hogy hívják össze a tej-kifli programot felügyelő bizottságot és vizsgálják ki az ügyet. A cég vezetőjét az iskolaigazgatók panaszaival is szembesítették a korábbi tanévben. Ez megelőzően a fogyasztóvédelem is megbírságolta a céget.

Mint ismeretes a 27 kistérségből 21-ben a tordai székhelyű cég szállítja péktermékeit. Három kistérségben pedig, a panaszok következtében a megyei tanács felbontja szerződését a céggel. Az érintett ditrói, gyergyószárhegyi, csíkszeredai, valamint székelyudvarhelyi tanintézetek számára, a péktermékek szállítására, a versenyben maradt Pan Abacs Kft. és a Harmopan Rt. tehetnek le új árajánlatot.

Az időzítésnek köszönhetően a tanintézetek gyerekei nem maradnak kifli nélkül, hiszen az eljárás a vakáció ideje alatt megy végbe. December 21-ig még a tordai cég szállítja termékeit az azt követő napokban pedig sorra kerül az új közbeszereztetés, így várhatóan a téli vakációt követően már az új beszállítók, jobb minőségű termékeit kapják a diákok.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbra is bíztatja a tanintézeteket és a szülőket, hogy amennyiben nem megfelelő minőségű termékeket kapnak a gyerekek, azt jelezzék a megyei tanács mellett a fogyasztó védelem fele is. – A sok herce - hurca után tudunk most szerződést bontani, ezért fontos továbbra is, hogy minden rendellenességet jelezzenek, hiszen ezeket összesítve tudunk lépéseket tenni. Ugyanakkor bízom benne, hogy az érintett tanintézetek az új, helyi beszállítóktól már friss termékekhez jutnak – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

A korábbi tanévekben Hargita Megye Tanácsának illetékesei cégvezetőkkel, iskolaigazgatókkal egyeztettek a program javítása érdekében, a nem megfelelő minőségű termékeket szállító céget többször felszólították a termékek minőségének javítására. Továbbá folyamatosan a minőségi javításra törekedtek és ennek érdekében a program megváltoztatására úgy, hogy az a helyi termelőknek kedvezzen, hiszen így tudnak friss terméket kapni a gyerekek. Több törvénymódosítási javaslatot is benyújtottak a program javítása érdekében, amelyek arra irányultak, hogy ne csupán a legkisebb ár, hanem a termékek minősége is számítson, hiszen vannak olyan gyerekek, akiknek ez a biztos napi étkezésük. Szintén a minőségi termékek beszerzése érdekében osztották 27 kistérségre a megyét a szolgáltatás közbeszerzésén.

A tej-kifli program korábbi tudósításai az alábbi linken érhető el:

http://hargitamegye.ro/hirek/tej-kifli.html

Csíkszereda, 2018. december 10.


[ Tej-kifli program ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774