Gyergyó-vidéki tűzoltókat díjazott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Az Önzetlenség Díjjal tüntetett ki Hargita Megye Tanácsa három Gyergyó-térségi önkéntes tűzoltó-egyesületet. Amint a méltatásban elhangzott, az elmúlt 130 évben Hargita megyében az önkéntesség ezen formája apáról fiúra szállt, a vidéken élő aktív férfi lakosság több mint öt százaléka tagja valamely önkéntes tűzoltócsapatnak.

Baricz Róbertet, a gyergyóalfalvi Gyergyói-medencei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnökét, Csíki Jenőt, a Gyergyócsomafalvi Lánglovagok Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét, illetve a Gyergyószárhegyi Önkéntes Tűzoltó-alakulat csapatát tüntették ki Önzetlenség Díjjal november 25-én, Gyergyócsomafalván, Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén.
A statisztikák szerint a megye vidéken élő aktív férfi lakosságának több mint öt százaléka tagja települése önkéntes tűzoltócsapatának. „Ez a szám már önmagában is büszkeséggel tölt el bennünket: van hagyománya az önkéntességnek Hargita megyében, és reméljük, ez ezután is apáról fiúra száll. Nagy büszkeség, hogy a mai világban nálunk a közösség jóléte, biztonsága egyre több ember számára fontos” – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kitüntetések kapcsán.
Az önkéntes tűzoltók tevékenysége a megye különböző térségeiben helyenként mintegy 130 éve folyamatos. A rendszerváltás után megnőtt a tűzoltó-alakulatok száma: egyre többen vállaltak munkát az önkéntes csapatokban, illetve egyre megfelelőbbé vált a tűzoltószertárak műszaki felszereltsége is. Ezt a gyarapodási folyamatot serkenti támogatási programja révén Hargita Megye Tanácsa, hozzájárulva a helyi önkormányzatok anyagi erőfeszítéseihez, illetve a testvértelepülések, a külföldi támogatók adományaihoz. „Az önkéntes tűzoltó-alakulatok  fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: az elmúlt évek során számtalan alkalommal bizonyítottak, akár árvizek, akár erdőtüzek sújtották megyénket. Önkéntes tűzoltóink munkája nélkülözhetetlen és pótolhatatlan” – hangzott el.

A díjazottak:
BARICZ RÓBERT, a Gyergyói-medencei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke
2007-ben lépett be egy olyan tűzoltó-alakulatba, amely gyakorlatilag a nulláról indult, de 12 év alatt egy korszerű, teljesen felszerelt szertárral rendelkezik, és 32 önkéntes tűzoltó a tagja. A Gyergyói-medencei Önkéntes Tűzoltók Egyesületét 2010 augusztusában alapították. A Kötél Kaposvári Önkéntes Tűzoltó-egyesülettel, valamint a székelykeresztúri Villám Egyesülettel megalakították az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Szövetséget.

CSÍKI JENŐ, a Gyergyócsomafalvi Lánglovagok Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke
Hargita megyében az egyik legjobban felszerelt tűzoltó-alakulat a Gyergyócsomafalvi Lánglovagok Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az alakulat eszköztára évről évre bővül, életüket kockáztatva vigyáznak Gyergyócsomafalva lakóira, a térség értékeire.

A GYERGYÓSZÁRHEGYI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ-ALAKULAT

Gyergyószárhegyen az első tűzoltó-alakulatot 1907-ben alapították, a községben a kilencvenes évek elején még aktív önkéntes tűzoltóság működött. A jelenlegi gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltó-alakulatot 2008-ban alapították. A 42 tagú alakulat rendszeresen részt vesz tűzoltóversenyeken, és jelentős szerepet vállal a község életében is. Képzéseket szerveznek gyermek- és felnőtt-tűzoltóalakulatok számára, tűzoltómúzeumot hoztak létre. A díjat a tűzoltó-alakulat elnöke, Györffy Zsolt vette át.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774