Gyárlátogatások Udvarhelyszéken

A szakoktatás szükségessége és a munkahelyteremtés ügyében egyeztettek 

(0 Szavazat)196 megjelenítés

Két udvarhelyszéki sikeres vállalkozást látogatott meg szerdán, június 24-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője. A vendégeket Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSz) elnöke kísérte el a székelyudvarhelyi Matplas Rt., illetve a zeteváraljai Cetatea Production Kft. gyáraihoz, ahol elbeszélgettek a vállalatok vezetőivel. A gyárlátogatás és eszmecsere célja, hogy Hargita Megye Tanácsa felmérje a térség gazdasági potenciálját, valamint azokat az akadályokat, amelyek kiküszöbölése révén megteremtheti a kedvező feltételeket új vállalkozások indítása és a fenntartható fejlődés érdekében. 

A Matplast Rt. Románia egyik vezető fröccsöntőszerszámokat és színesfém öntőformákat gyártó cége, közvetett partnerei számos nyugat-európai vállalatnak, olyan autógyáraknak is készítenek eszközöket, mint a BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz, Renault, Dacia. Péter Péter vezérigazgató szerint Székelyudvarhelyen üdvözlendő lenne gépészmérnöki szakok indítása, ugyanis a térségben a frissen végzetteknek lenne lehetősége gyakorlatba ültetni tudásukat, hiszen számos gyár küszködik megfelelő, kompetens szakemberek toborzásával. Borboly Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy megyeszinten igyekeznek kialakítani a duális képzést, mely révén célzottan, a helyi igényeknek megfelelően kell szakképzéseket indítani úgy, hogy a frissen végzettek gyakorlatba tudják ültetni tudásukat, elősegítve a térség gazdasági fejlődését.

– Meg kell teremtenünk fiataljaink számára a lehetőséget, hogy tanulmányaik elvégzését követően eltudjanak helyezkedni, és a társadalom hasznos tagjává váljanak. Ha sikerül olyan szakembereket kinevelnünk, amelyre igény mutatkozik, térségünkben csökkenteni tudjuk a fiatalok kivándorlását – fűzte hozzá a megyeelnök.

Ezt erősítette meg Barabás Csaba, aki szerint a magyarországi testvérmegyékben tapasztaltak alapján egy térség gazdasági fejlődéséhez az infrastruktúra és a megfelelő humánerőforrás képzés, toborzás nagy mértékben hozzájárul. Tehát megyeszinten annak megfelelően kell szakképzések induljanak, hogy a vállalkozásoknak mire van szükségük.

Szóba került a még idén elkészülő Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház, amely kapcsán Péter Péter kifejtette véleményét, miszerint Székelyudvarhelyen olyan ipart lehet fejleszteni, amelyben kevés a hozzáadott érték és nagy a hozam, így tervező cégek számára lenne vonzó a létesítmény.

A zeteváraljai Cetatea Production Kft. vezetője, Georg Zingerle dél-tiroli vállalkozó Demeter Annamária tolmácsolásában szintén a szakmunkáshiányt emelte ki fő problémaként. A főként alumíniumszerkezettel erősített sátrakat készítő gyár 170 embert foglalkoztat, és folyamatosan keresik a varrónőket, grafikusokat és faipari munkásokat. Nagy György kiemelte, van előrelépés a szakképzéseket illetően, ugyanakkor mindenkinek érdeke az együttműködés, ezért a vállalkozások igényeik szerint forduljanak a szövetséghez, hogy tolmácsolni tudják a megyei tanácsnak. Borboly Csaba kijelentette, a fenntartható gazdasági fejlődés csakis közös összefogással valósítható meg, ezért észrevételeiket szívesen fogadják, és igyekeznek az akadályokat elhárítani.

 

Csíkszereda, 2015. június 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774