Gyárlátogatás és szakmai beszélgetés a Metagalax Kft.-nél

A szakemberhiány pótlására kerestek megoldást

(0 Szavazat)296 megjelenítés

Duális képzés indítása, szakoktatás és szakmák népszerűsítése a vállalkozók által az általános iskolákban, pályaorientációs beszélgetések, a cégek és iskolák vezetőinek összefogása az önkormányzattal, hogy közösen képzést indíthassanak, ezek lehetnének megoldások a szakemberhiány pótlására, hangzott el a Metagalax Kft. fémmegmunkáló gyárban szervezett szakmai megbeszélésen.

Az elmúlt időszakban többször is olvashattunk a sajtóban a szakoktatásról, a CNC vezérlésű gépek kezelésére való képzésről, ezekre reagálva döntött úgy Gál Sándor, a Metagalax Kft. vezetője, hogy gyárlátogatással egybekötött szakmai beszélgetésre hívja meg Hargita Megye Tanácsának elnökét, Borboly Csabát, a megyei tanács fejlesztési ügynökségének vezetőjét, Barabás Csabát, Csíkszereda alpolgármesterét, Szőke Domokost, valamint más vállalkozókat, mivel az említett témákról műhelyben a legérdemesebb beszélni, ott, ahol látható hogyan működnek ezek a dolgok. A beszélgetésen megosztotta tapasztalatait Stefan Buckhardt német származású vállalkozó, akinek Brassóban van cége.

- Hargita Megye Tanácsa 2013 óta foglalkozik a szakképzés, szakemberhiány problémával. Még nagyobb figyelmet kellene szentelni a vállalkozók, az oktatásban dolgozók és a politikusok közötti kommunikációra, közösen kell megkeressük a megoldást. Vonzóbbá kell tenni ezt a szakmát a fiatalok körében, minél több gyárlátogatást, pályaorientációs beszélgetést kellene szervezni már 5-8. osztályban, és ezekbe bevonni a szülőket is, meg kell értetni velük, hogy nem minden fiatal kell továbbtanuljon, irodai munkát végezzen, mert szükség van szakemberekre is. Nézzük meg, hogyan tudnánk ösztönözni a diákokat, például az önkormányzatok, a vállalkozók ajánlhatnának fel ösztöndíjakat, mert nekik is érdekük megfelelő szakemberek képzése. A cél, hogy indítsunk duális képzést – fejtette ki álláspontját a megbeszélésen Borboly Csaba.

Barabás Csaba beszámolt arról, hogy végeztek egy felmérést több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztó vállalkozók körében és kiderült, az emberek kétharmada nem abban a szakmában dolgozik, amit tanult. A munkaerőhiány megoldása érdekében javasolta, hogy kössenek együttműködési protokollt a vállalkozókkal, a munkáltatók vegyenek részt osztályfőnöki órákon, szervezzenek minél több gyárlátogatást.

Gál Sándor elmagyarázta a résztvevőknek, hogy a CNC vezérlésű gépekre nemcsak a fémiparban van szükség, használják például az asztalos műhelyekben, a varrodákban is, a Metagalaxnál egy 35 éves magyar gyártású géppel dolgoznak. Elmondta, tíz  évvel korábban még senki nem beszélt erről a témáról. Mivel nemrég kezdtek felfigyelni rá, szükséges, hogy tisztázzanak néhány dolgot, mint például azt, hogy az ilyen típusú gépek kezelését kortól és nemtől függetlenül bárki megtanulhatja, a kisebb gépeken a nők is tudnak dolgozni, mivel olyan modernek, hogy nincs szükség nagyobb erőfeszítésre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy vannak kevesebb és több szakmai tudást igénylő gépek, vagyis amelyik több tengelyes, az több tudást igényel, így az egy tengelytől el lehet jutni a hetesig. Ebben a szakmában is lehetőség van fejlődésre, több keresetre, a legnagyobb fizetés pedig 12 lej óránként, persze ehhez szükség van megrendelőre, munkára. Alátámasztotta, hogy valóban szakemberhiánnyal küszködnek, ezért szükség lenne összefogásra, hogy közösen szakképzést indíthassanak. Felvették a kapcsolatot a Székely Károly Szakközépiskolával, így onnan küldenek diákokat az esztergályos osztályból, hogy a Metagalaxnál végezzék a szakmai gyakorlatukat. Sajnos eddig a gyárban megfordult százötven diákból csupán kettőt tudtak alkalmazni. Már az a javaslat is megfogalmazódott, hogy indítsanak CNC vezérlésű gép kezelésére képző félosztályt, a szükséges gépek is megvannak hozzá, de egyelőre nem találtak senkit, aki ezt oktatná. Az a probléma is felvetődött, hogy azok közül, akik elvégeznek egy szakot, kevesen akarnak abban a szakmában elhelyezkedni, ezért szorosabb kellene legyen a kapcsolat a vállalkozók és a iskola vezetősége között, hogy tudják milyen szakemberekre van szükség. Az iskoláknak nem csak a képzésre, de a fiatalok munkába helyezésére is figyelnie kellene, fejtette ki Gál Sándor.

Szőke Domokos a városi önkormányzat részéről is felajánlotta segítségét, arra kérte Gál Sándort, hogy fogalmazzanak meg konkrét kéréseket, amelyek teljesítésében a hivatal is közreműködhet, mert ez hatékonyabb, mint stratégiák kidolgozása. Az alpolgármester kérésére Gál Sándor a nemrég szervezett állásbörze eredményéről is beszámolt, hat ember érdeklődött, közülük három fiatal, a továbbiakban felveszik a jelentkezőkkel a kapcsolatot.

A Metagalax vezetője azt is megosztotta a jelenlévőkkel, hogy idén októberben ünnepli a gyár fennállásának 25. évfordulóját. Jelenleg nincs elég megrendelő, tőke nélkül pedig nem lehet fejlődni, ebben a problémában is kérte az elöljárók segítségét.

Hargita Megye Tanácsa, a megyei tanács fejlesztési ügynöksége és a vállakozók közös javaslatára májusban folytatódik a szakmai megbeszélés egy másik szakirányú cég székhelyén.

Csíkszereda, 2016. április 26.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774