Gyakornokság = ugródeszka a szuper álláshoz

Gyakornoki programokkal ismerkedtek a Sapientia EMTE diákjai

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Most egy potenciális munkaadóval álltok szemben - ezzel köszöntötte a Sapientia EMTE csíkszeredai diákjait Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a 2019. május 24-én tartott eseményen. A csíkszeredai Megyeháza márványtermében tartott programismertető szervezője Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja volt, célként a gyakornoki programok ismertetését határozták meg.

  • Hargita Megye Tanácsánál rengeteg állást hirdettünk meg, nagyon sokat olyan fiatalok töltöttek be, akik a Sapientia különböző karairól kerültek ki és jól megállták a helyüket. Minket az érdekel, mit tudtok, milyen képességeitek vannak, milyen munkát végeztek és milyen a hozzáállásotok, a munkabírásotok. A gyakornokság ehhez nagyon jó előkészület lehet. Egyetemi évek alatt meg lehet tanulni sok mindent, a pályázástól kezdve az eseményszervezésen át a közlemény szerkesztéséig. Minden munkaadót az érdekel - magán szférában, az állami szférában egyaránt – hogy mit tudtok, mire vagytok képesek. A gyakornoki programok célja az lenne, hogy „megizmosodva” kerüljetek ki az egyetemről, könnyebben tudjatok majd elhelyezkedni. – köszöntötte a fiatalokat Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba.

Oltean Csongor, EP-képviselőjelölt az Európai parlamenti gyakornokságokat ismertette.

  • Minden évben hat fiatalt küldünk ki a MIÉRT javaslatára Brüsszelbe és Strasszburgba. Nem elég ez arra, hogy belelássatok az Európai Parlament működésébe, de arra mindenképp jó, hogy képet kapjatok az ott zajló munkáról. Persze ehhez szükséges, hogy beszéljetek románul és angolul, vagy franciául. A gyakornoki munka koncepciója, hogy a gyakornok saját profiljának megfelelően választja ki a munkát, a programokat. Persze érdemes olyannak választani ezt, aki kíváncsi, érdeklődik, szeretne ezen a területen tevékenykedni- mondta a képviselőjelölt.

Dobos Erika, Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportjának vezetője a Régiók Bizottságánál levő fizetett gyakornoksági programját ismertette. A Brüsszelben és Belgium zajló öt hónapos gyakornokságért 1190 euró fizetés jár, plusz különböző kedvezmények. Ehhez egyetemi végzettség, az angol nyelv ismerete szükséges, csak olyanok vehetnek részt rajta, akik még nem vettek részt más EU-s intézményeknél gyakornokságon. Szigeti Sarolta, Hargita Megye Tanácsa Nemzetközi Részlegének munkatársa az Eurodysseé gyakornoki programról beszélt. Hargita megye 1999-től tagja ennek a programnak, Hargita Megye Tanácsa jogosult külföldi gyakornokok fogadására is. A három-hét hónapos programra jelentkezők ügyintézésében is szerepet vállal Hargita Megye Tanácsa. Szőcs-Mátyás István, a Menedzsment Vezérigazgatóság vezérigazgatója a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett gyakornoki programokat ismertette.

  • Szinte minden területen szükség van gyakornokra Hargita Megye Tanácsánál: iktató, feladatkövető rendszer, sajtó, protokoll, stb. Minden részlegen tanulhat az, aki kíváncsi, akar tanulni. Igyakszünk megszervezni mindenkinek, hogy tapasztaljon, lásson, tanuljon. Gyakornokság alatt nincs olyan nagy felelősséged, mint amikor dolgozol, de belelátsz a dolgokba, a feladatok megoldási folyamatába. Két típusú gyakornoki program: nem fizetett gyakornokság (nem kell végzős legyen, nem kell oklevéllel rendelkezni, szinte bárki részt vehet benne egy kérés alapján). Középszintű gyakornokság, ami két hónapos, a Hargita Megye Tanácsánál ugyanúgy, mint alárendelt intézményeknél lehet tölteni. Haladó típusú gyakornoki program, ami 3 hónapos, végzősöknek javasolt program, önálló munkavégzést igényel. A fizetett gyakornokság egy tavalyi törvény alapján működik, célja a szakmai és a személyi fejlődés elősegítése. Nagyon jó karrierépítési lehetőség, egyben meg is ismerheti a jelentkező a megyei intézmény működését. Olyanoknak érdemes jelentkezni, akiknek célja valamit nagyon jól csinálni, aki szeretne fejlődni, tanulni, nyitott az új dolgokra. Ehhez szükséges egyetemi végzettség, öt hónapig tart és külön számukra létrehozott állásokra pályázhatnak. Ugyanakkor később jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra.

Az ismertetett gyakornoki programokról bővebben az alábbi linken érhetnek el:

www.eurodyssee.eu

https://hargitamegye.ro/gyakornok.html

Információk az alábbi címen kérhetők: nemzetkozi@hargitamegye.ro.

A tájékoztatón készült videó megtekinthető:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/438737226858483/

Az előadás anyaga elérhető:

https://drive.google.com/drive/folders/1PTG2JiUATR3iB_TjU7LRZ4iYfSg13CnG

Csíkszereda, 2019. május 24.


[ Ifjusági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774