Gőzerővel dolgoznak a szakközépiskolások a megyeháza felújítási „tervein”

Várják a munkadíj meghatározását is, Hargita Megye Tanácsa kifizetné a a jövendőbeli vállalkozókat

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Kreatív, látványos és megvalósítható javítási megoldásokkal álltak elő a Kós Károly Szakközépiskola XI. és XII. osztályos tanulói a megyeháza kül- és beltéri átalakítására. A januári, megyeházán tett látogatást követően az Epítészeti és formatervezői szakos tanulók neki láttak a számukra is motiváló feladatnak és konkrét elképzeléseket vázoltak a megyeelnöknek a megyeháza épületének egyes részeinek felújítására a múlt héten, amikor Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke személyesen látogatta meg a diákokat. Első lépésben a megyeháza bejárati előterét, az első emeleti előteret, valamint az épület körül található travertin (mészkő) lapokkal burkolt lépcsőzetes kialakítást gondolták újra. 

A diákok három fő alapgondolat szerint közelítették meg az épület kültéri felújítását: zöld felületek kialakítása a letöredezett travertine (mészkő) burkoló lapok helyén, ideiglenes kültéri művészeti alkotások és ülőhelyek kialakítása, kültéri szabadidős tevékenységek számára megfelelő felületek kialakítása.

A javaslatokat fogalmaztak meg ugyanakkor a beltéri előterekre is ahol ülőalkalmatosságok létrehozása lenne célszerű, ezáltal funkciót adva a térnek, ügyfélbarátabbá téve azt. A külső részre, ötvözve a fent leírt három irányvonalat, több kreatív javaslatot is megfogalmaztak. Itt is ülőalkalmatosságokat helyeznének ki, amelyek illenek a jelenlegi Szabadság tér stílusához, kültéri szabadidős területté alakítva át. A jelenlegi komor hatást a tanulók LED fényforrásokkal dobnák fel. Az oszlopoknak is funkciót adva fotókiállítások munkáit lehetne elhelyezni ezeken, amelyeket szintén LED fényforrásokkal megvilágítva éjjel is kellemes hangulatot biztosítana az épületnek. Felmerült ugyanakkor, a jelenlegi travertin lapokat mellőzve, akár betont önteni a jelenlegi lépcsőfokokra, népművészeti díszítéssel. Az árkádok alatt pedig Hargita megye térképét is megjelenítenék a fontosabb látványosságokkal.

Mint az az előző egyeztetésen elhangzott a Regionális Operatív Program 2014-2020-as kiírásai révén szeretnének pályázni a megyeháza energetikai felújítására. Addig pedig a diákok közreműködése révén a terasz felújításával barátságosabbá tehetik az intézményt.

Márton Ildikó tanárnő a diákokhoz hasonlóan örömmel fogadta a felkérést és fontosnak nevezte a gyakorlati feladatot a tanulók vállalkozóvá válás ösztönzésére. Borboly Csaba megyeelnök szerint, hasznos a diákokkal közös munka, hiszen ez is bizonyítja, hogy szükség van a szakoktatásra és az ehhez hasonló projektek révén nagy arányban hozzásegíthetik őket a szakmai fejlődéshez, ezt a példát pedig a cégek is követhetik.

Az elküldött javaslatok mellé a továbbiakban mellékelik a felhasználandó anyagszámítást is, amely mellé a megyeelnök várja a munkadíj meghatározását is. Mint mondta a nagy betűs életben is megfizetik az elvégzett munkadíjat és reméli Hargita Megye Tanácsa ezzel is hozzájárul a diákok vállalkozóvá válásának ösztönzésére.

A megyeházán tett látogatás rövid összefoglalóját itt tekinthetik meg. Borboly Csaba látogatásáról készült videónaplót a megyeelnök közösségi oldalán tekinthetik meg.

Csíkszereda, 2017. február 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774