Görögországi jó példákat ültetnének gyakorlatba Hargita megyében a műemlékvédelmi digitalizáció területén

Lezajlott a CD-ETA projekt IV. partnertalálkozója

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A IV. tematikus szemináriumra került sor március 13. és 16. között  a CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” európai uniós projekt keretében, melyben Hargita Megye Tanácsa is partnerként vesz részt.
A szakmai egyeztetés tematikáját a műemlékek és régészeti feltárosok digitalizációja képezte, házigazdája pedig ezúttal a görögországi partner, a Patras University projektcsapata volt.

A találkozón, melyen Hargita Megye Tanácsának képviseletében Zonda Erika projektmenedzser, a Programok, projektet és közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője,  valamint Chiorean Adrian projektmenedzser asszisztens, a Műszaki vezérigazgatóság vezérigazgató helyettese vett részt, szakértőként Tövissi Zsolt építész mutatta be a megye jó példáit és irányelveit a műemlékek digitalizációját illetően.

A tematikus szeminárium első napján olyan helyi jellegzetességeket látogattak meg, mint az athéni akropolisz, az ókori Görögországból fennmaradt piactér és szentélykörzet. A következő napon a bronzkorban elterjedt „tholosz” elnevezésű kupolás sírépítményekről hallhattak előadást, valamit az agora piactér 3 dimenziós rekonstrukciójának kisfilmjét tekinthették meg, végül a régészeti lelőhelyeiről elhíresült Pátra város régészeti múzeumában csodálhatták meg a neves görög mozaikokat és hallgathatták azok történetét. A harmadik napon Olümpia romvárosban tettek látogatást és megismerkedtek annak jellegzetességeivel.

– Az előadások szó szerint visszarepítettek a múltba, megidézve a kor hangulatát és jellegét, emellett rengeteg jó ötletet és inspirációt kaptunk. Külön megjegyezném a bemutatók interaktív jellegét is, mellyel továbbfokozták az előadások élményét – emelte ki Zonda Erika és hozzátette, ezen jó példák gyakorlatba ültetése egy új fejezetet jelentenének a Hargita megyei  műemlékvédelem terén.

A helyszíni szemlék mellett a partnerek átbeszélték a jövőre vonatkozó feladatokat, illetve a projekt során kidolgozandó akciótervek következő lépéseit is.

Chiorean Adrian elmondta, a beszélgetések során azt tapasztalta, sehol nem támogatják megfelelően a műemlékek digitalizációját és fel kell lépni annak érdekében, hogy komolyabban vegyék a téma fontosságát, hisz a múltunk megőrzése nem lehet mellékes.

Az esemény nyomán Hargita Megye Tanácsa a közeljövőben újra találkozóra hívja a helyi érintetteket, hogy átadják a Görögországban szerzett tapasztalatokat.

A következő partnertalálkozóra júniusban kerül sor, melynek tematikája a könyvtárak és levéltárak digitalizációja lesz.

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények:

http://hargitamegye.ro/hirek/termeszeti-ertekek--muzeumok-es-galeriak-oroksegenek-fennmaradasarol-otleteltek.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szellemi-ertekek-digitalizacioja.html

http://hargitamegye.ro/hirek/kulturalis-es-termeszeti-oroksegek-digitalizalasarol-a-megyehazan.html

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-termeszeti-es-kulturalis-ertekeinek-a-digitalizalasara-hivjak-fel-a-figyelmet.html

http://hargitamegye.ro/hirek/elerhetove-tenni-ertekeinket-a-mai-igenyeknek-megfeleloen.html

 

Csíkszereda, 2018. március 22.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774