Görögországi jó példákat ültetnének gyakorlatba Hargita megyében a műemlékvédelmi digitalizáció területén

Lezajlott a CD-ETA projekt IV. partnertalálkozója

(0 Szavazat)55 megjelenítés

A IV. tematikus szemináriumra került sor március 13. és 16. között  a CD-ETA – „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” európai uniós projekt keretében, melyben Hargita Megye Tanácsa is partnerként vesz részt.
A szakmai egyeztetés tematikáját a műemlékek és régészeti feltárosok digitalizációja képezte, házigazdája pedig ezúttal a görögországi partner, a Patras University projektcsapata volt.

A találkozón, melyen Hargita Megye Tanácsának képviseletében Zonda Erika projektmenedzser, a Programok, projektet és közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője,  valamint Chiorean Adrian projektmenedzser asszisztens, a Műszaki vezérigazgatóság vezérigazgató helyettese vett részt, szakértőként Tövissi Zsolt építész mutatta be a megye jó példáit és irányelveit a műemlékek digitalizációját illetően.

A tematikus szeminárium első napján olyan helyi jellegzetességeket látogattak meg, mint az athéni akropolisz, az ókori Görögországból fennmaradt piactér és szentélykörzet. A következő napon a bronzkorban elterjedt „tholosz” elnevezésű kupolás sírépítményekről hallhattak előadást, valamit az agora piactér 3 dimenziós rekonstrukciójának kisfilmjét tekinthették meg, végül a régészeti lelőhelyeiről elhíresült Pátra város régészeti múzeumában csodálhatták meg a neves görög mozaikokat és hallgathatták azok történetét. A harmadik napon Olümpia romvárosban tettek látogatást és megismerkedtek annak jellegzetességeivel.

– Az előadások szó szerint visszarepítettek a múltba, megidézve a kor hangulatát és jellegét, emellett rengeteg jó ötletet és inspirációt kaptunk. Külön megjegyezném a bemutatók interaktív jellegét is, mellyel továbbfokozták az előadások élményét – emelte ki Zonda Erika és hozzátette, ezen jó példák gyakorlatba ültetése egy új fejezetet jelentenének a Hargita megyei  műemlékvédelem terén.

A helyszíni szemlék mellett a partnerek átbeszélték a jövőre vonatkozó feladatokat, illetve a projekt során kidolgozandó akciótervek következő lépéseit is.

Chiorean Adrian elmondta, a beszélgetések során azt tapasztalta, sehol nem támogatják megfelelően a műemlékek digitalizációját és fel kell lépni annak érdekében, hogy komolyabban vegyék a téma fontosságát, hisz a múltunk megőrzése nem lehet mellékes.

Az esemény nyomán Hargita Megye Tanácsa a közeljövőben újra találkozóra hívja a helyi érintetteket, hogy átadják a Görögországban szerzett tapasztalatokat.

A következő partnertalálkozóra júniusban kerül sor, melynek tematikája a könyvtárak és levéltárak digitalizációja lesz.

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények:

http://hargitamegye.ro/hirek/termeszeti-ertekek--muzeumok-es-galeriak-oroksegenek-fennmaradasarol-otleteltek.html

http://hargitamegye.ro/hirek/szellemi-ertekek-digitalizacioja.html

http://hargitamegye.ro/hirek/kulturalis-es-termeszeti-oroksegek-digitalizalasarol-a-megyehazan.html

http://hargitamegye.ro/hirek/hargita-megye-termeszeti-es-kulturalis-ertekeinek-a-digitalizalasara-hivjak-fel-a-figyelmet.html

http://hargitamegye.ro/hirek/elerhetove-tenni-ertekeinket-a-mai-igenyeknek-megfeleloen.html

 

Csíkszereda, 2018. március 22.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, január»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774