Gombák és természetvédelem a csíkrákosi Székelyföldi Akadémián

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Csíkrákoson a kultúrotthonban tartottak Székelyföldi Akadémiát július 6-án, ahol Császár Attila polgármester köszöntötte a résztvevőket.
Dr. Zsigmond Győző etnomikológus, a sepsiszentgyörgyi László Kálmán Gombászegyesület elnöke Erdők-mezők ehető gombái - a népi gombaismerettől a szaktudásig címmel tartott előadást. Terítékre kerültek a gomba és a mitológia, népköltészet, népművészet, valamint a különféle gombával kapcsolatos ismeretek, hiedelmek, mondások, a gombáknak tulajdonított különböző gyógyhatások. A gombák már régóta fontos szerepet játszanak az ember életében, táplálkozásában: az első gombát bemutató ábrázolás egy az i.e. 1450 körüli időből származó egyiptomi királyi sír falfestményén található.

Az előadó röviden bemutatta a Csíkrákos környékén gyűjthető ehető gombákat, mint például a vargányát, csiperkét, őzlábgombát, keserű- és galambgombát, az óriáspöfeteget, de a legveszélyesebb mérgező gombákat is, mint például a gyilkos galócát is. Volt néhány példány bemutatóban az aznap gyűjtött, igazi ínyencségnek számító császárgalócából is.

A gombák világa rendkívül gazdag, az ehhez fűződő ismereteket nagyon nehéz röviden összefoglalni, ezért a gombásztéma folytatására idén a megye több településén is sor kerül a Székelyföldi Akadémia keretében: a sorozat az ehető-mérgező hasonló gombapárokkal, a gomba gasztronómiai vonatkozásaival, az ehető, vidékünkön nyáron és ősszel előforduló gombák témájával folytatódik. Az előadásokról az érdeklődők a program honlapján és facebook-oldalán (https://www.facebook.com/szekelyfoldi.akademia/ ) tájékozódhatnak.

Demeter László és Domokos Péter előadása Csíkrákos környékének természeti értékeit mutatta be. Csíkrákos különlegesen gazdag táji környezetben fekszik, Felcsík és Középcsík találkozási pontjánál, a Kőd-hegyvonulat és a Bogát-hegy között kialakult szorosban. A folyó- és állóvizektől a nedves rétekig, száraz domboldalakig, erdőkig, magashegyi lápokig természetes élőhelyek és fajok tárháza figyelhető meg itt. Olyan növények fordulnak elő, mint a turbánliliom, bablevelű varjúháj, kockás liliom, füstös lizinka, kornistárnics, széleslevelű gyékény, tőzegeper, zsombéksás, kígyógyökerű keserűfű, agárkosbor, enyves szegfű, de különböző húsevő növények is, mint például a lápi hízóka vagy a rence. Az állatvilág is rendkívül változatos, gólyák, haris, menyhal, pisztráng, hód, sárgahasú unka él itt, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Az előadás kitért a Bogát oldalában sorakozó cserefákra, kocsányos tölgyekre, amelyek a Csíki-medence egykori tölgyeseinek túlélő tanúi, a Csere és Kőd oldalában fellelhető nagyméretű cserevirág (henye boroszlán) populációra, a Sósrét láprétjeinek jellegzetes növény és állatfajaira, a Bogát mögötti sok ezer éves kis tavak, lápok élővilágára, valamint a Szökő Láp (Rákosi Sáté) értékeire.

A polgármester megköszönte a felkészült előadók átadott ismereteit, valamint a résztvevők jelenlétét. Hangsúlyozta, habár a fent leírt gazdag táji környezet Csíkrákos és Csíkmadaras adminisztrálásába is tartozik, a két önkormányzat között nincsenek viták ezen a téren, mindkét részről fontosnak tartják a területek természeti értékeit és azok megvédését.

Csíkszereda, 2018. július 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774