Góbéságok Manchesterben

Székely termékekkel ismerkedtek a szigetország lakói

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a már második alkalommal megszervezett Góbéfest az angliai Manchester szívében június 22-24 között az Albert-téren. Az eseménnyel a Kárpát-medence gazdag kultúráját és gasztronómiáját kívánják megismertetni az Egyesült Királyság lakóival. A különböző kulturális programok mellett Hargita Megye Tanácsa alintézménye a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség szervezésében több mint tíz Székely termék termelő is népszerűsítette a térségünk értékeit. 

Így a Fenyőalja Egyesület részéről Orbán Melinda és Ambrus Klára lekvárokat és szörpöket állított ki. A Szent Ábrahámi gyógynövényes kert képviseletében Csiki Emese gyógynövényekkel volt jelen. Albert Flórián gyógynövényekből készült termékeiből is vásárolhattak az érdeklődők. Gyergyószentmiklósról Bartha Zsolt mézzel, a Székelyfalat hentesáruval, Salamon Éva tojásfestési termékeivel volt jelen. A Zolsport a kürtőskalács készítés teljes folyamatát mutatta be a téren megfordulóknak. A csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra sörkülönlegességeit is megkóstolhatták. Mindezek mellett megyénk turisztikai célpontjait és kikapcsolódási lehetőségeit a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás beszámolóiból tájékozódhattak. A jó hangulatot megyénkből a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes biztosította.

Kovászna megyéből a sepsiszentgyörgyi Tőkés Zsolt és barátai hivatásos táncosok és gyerekeik kápráztatták a közönséget koreografált néptánc jelenetekkel. A Selfish Murphy ír-kelta punk zenével szórakoztatta a fesztiválra kilátogatókat. A szintén háromszéki származású Dancs Annamari is fellépett Manchesterben. Kulináris élményeket nyújtott Székely csárdájában a sepsiszentgyörgyi Ganesa vendéglő.

A fesztiválon résztvevő Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint tekintettel a Góbéfesten látott nagyszámú érdeklődőre kijelenthető, hogy van igény Székelyföld kultúrájának, értékeinek bemutatására és ezt folytatni kell a jövőben is. Mint mondta, a megye és a székelység nagykövetei a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai és a Székely termék védjeggyel rendelkező termelők által képviselt kulturális, gasztronómiai és szellemi értékeinket nagyszerűen bemutatták a szigetország lakóinak is, ugyanakkor felemelő érzés volt látni, ahogyan a téren az elszármazott magyarok együtt énekelték a népdalokat és táncoltak a néptáncosainkkal.

Ördög Ottilia, a Góbéfest főszervezője a tavalyinál is sikeresebbnek értékelte az eseményt, ahol ismét megmutathatták székely kultúránkat, hagyományainkat és összehozta a székelyeket, magyarokat az Egyesült Királyságból, a közösségi médián keresztül pedig az egész világból. Mint mondta Manchester polgármestere, June Hitchen és Luthfur Rahman tanácsos mellett idén több mint 15 ezer látogató nyerhetett betekintést a székelyek gazdag kultúrájába. – Hargita megye büszke lehet művészeire, a Székely termékekre, a Csíki sörre, hisz a Góbéfesten, Manchesterben kivívták a csodálatot. Jó volt együtt működni egy nagyon ügyes rendező csapattal és remélem, hogy folytathatjuk sikeres együttműködésünket a jövőben is. Köszönjük Székelyföld! – tette hozzá Ördög Ottilia.

Becze István, Hargita megyei tanácsos, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottság vezetője fontosnak nevezte a megyei tanács további támogatását és résztvételét az ehhez hasonló rendezvényeken, hiszen sok kis termelő nem engedheti meg magának az ezzel járó költségeket. – Egyrészt megerősíti a minőségi termékeket előállító családi vállalkozásokban a hitet, hogy érdemes továbbra is ezzel foglalkozni, másrészt térségünk, Székelyföld megismeréséhez és elismeréséhez járulnak hozzá, elérve azt, hogy egyre több külföldi vendég szemében legyen vonzó célpont, valamint erősödjön a helyi gazdaság – emelte ki Becze István.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója kiemelte, hogy az ügynökség részéről a továbbiakban is fontosnak tartják a külföldi népszerűsítő rendezvényeket és minden lehetőséget igyekeznek kihasználni a Székely termékek megismertetésére a külföldiek számára is. Mint mondta, a hagyományos termékek közkedveltségét jól tükrözi, hogy a fesztiválon jelen lévő termelők közel négy tonna terméket tudtak értékesíteni. Ugyanakkor szórólapok és prospektusok által mind a 122 védjeggyel rendelkező termelő termékeit is megismerhették az érdeklődők.

Csíkszereda, 2018. június 25. 


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774