Gazdaságfejlesztési konferenciát tartottak Gyergyószentmiklóson

Van erő a Gyergyói-medencében

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Nagy volt az érdeklődés november 13-án, pénteken Gyergyószentmiklóson az Arbor Vállalkozók Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa által szervezett gazdaságfejlesztési konferencián és kerekasztal-beszélgetésen, ahol a szakmunkáshiány kérdésének orvoslási módjairól, pályázati lehetőségekről, kis- és középvállalkozóknak nyújtott helyi adókedvezmények lehetőségeiről, gazdasági fejlesztésekről, felnőttképzésről, illetve cégalapításról tartottak előadásokat a szakemberek.

Házigazdaként Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, reményének adva hangot, hogy a konferencia során elhangzó értékes gondolatokat sikerül a vállalkozóknak kamatoztatniuk és ezáltal erősíthetik a Gyergyói-medence gazdaságát.

Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője felvezető előadásában irányváltást sürgetett, ami a fiatalok boldogulását és itthon tartását segíti elő. Hargita Megye Tanácsának van ifjúsági stratégiája, viszont a megye többi településének jelenleg nincs, és ezen változtatni kell. Barabás megítélése szerint szükség van a vállalkozóknak az aktív részvételére az oktatásban is, ami a fiatalok szakképzését segíti elő. Ugyanakkor kitért arra is, hogy az utóbbi időben méltánytalanul kevés szó esik egy a Hargita megyét átszelő autópálya szükségességéről. – Nem hangoztatjuk kellően az autópálya fontosságát, mintha lemondtunk volna róla, pedig az a gazdasági fejlődés egyik alapja. Ez az egyik első kérdése mindegyik befektetőnek: rendelkezik-e a térség autópályával. Másik megoldandó problémának azt látja, hogy jelenleg nincs olyan város Hargita megyében, amely helyi adókedvezményeket biztosítana, hogy ide vonzza a vállalkozókat. Előadása végén felhívta a hallgatóság figyelmét a beruházásvonzási iroda által működtetett http://investinhargita.ro/ honlapra.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke rámutatott arra, hogy a beruházás vonzási irodánnak köszönhetően újult erővel tudnak ma itt lenni, látva az elvárásokat és a felmerülő problémákat.

– A továbbiakban is szeretnénk a megyei tanács ezirányú tevékenységét erősíteni, és az irodát továbbfejleszteni, hogy az fejlesztési ügynökségként tudjon tevékenykedni – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök. Borboly Csaba továbbá a stratégiák és a projektek összehúzását szorgalmazta, a megyei tanács partner kíván lenni a jó gondolatok, elképzelések megbeszélésében. A megyeelnök úgy látja, hogy közös erőfeszítésen múlik, hogy a szakképzési rendszerünk, hogy fog javulni a közeljövőben.

Hargita Megye Tanácsa az Építsünk Biztos Jövőt gazdaságfejlesztési programmal egy közös munkára hív minden Hargita megyei  lakost.  Egy  olyan  közös  jövőépítési  munkára,  ahol  elődeink  hagyatékát  tiszteletben tartva,  a   rájuk   jellemző   közösségi   összefogás,   és   példás   önszerveződés   erejéből merítkezhetünk.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsa alelnöke is örömét fejezte ki, hogy a beruházásvonzási iroda munkája hatékony, és az elmúlt időszakban megerősödött a beruházás vonzás és javult a gazdasági szférával való kapcsolat.  Egy élő kapcsolat kell a gazdasági szektor és a helyi, megyei önkormányzat között, ami elősegíti a térség fejlődését – véli az alelnök.

A szervezők és a társszervezők mellett köszöntötte a jelenlévőket Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai főkonzulja, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere és Tánczos Barna szenátor. A felvezető előadások után műhelymunkák keretében folytatódott a konferencia és kerekasztal-beszélgetés. A konferencia sikerességét jelzi az is, hogy több mint 150 regisztrált résztvevő volt, akiknek a nagy többésge késő délutánig maradt és akítvan bekapcsolódott a kerekasztal beszélgetésekbe.

A főbb témák a következők voltak: hatékony profit növelő és költség csökkentő praktikák; cégalapítás és cégfelszámolás; az új adótörvénykönyv; pályázatírás, pályázati lehetőségek fiatal kezdő vállalkozóknak; finanszírozási lehetőségek vállalkozások számára; a Fiatalok Garanciája program ismertetése, szakképzés a Gyergyói-medencében, turisztikai fejlesztési lehetőségek, a Nemzeti Kereskedőházban rejlő lehetőségek, valamint  a vállalkozások szociális vetülete témát is körbejárták.

A találkozó hozadéka, hogy konkrét továbblépési lehetőségek is megfogalmazódtak: a szakképzés terén Hargita Megye Tanácsa felkérést kapott, hogy szervezzen meg térségenkénti megbeszélést a helyi vállalkozók és a helyi iskolaigazgatók között a megyei tanfelügyelőséggel együtt.

Csíkszereda, 2015. november 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774