Gazdanapok szakmai fórummal, lovas vetélkedőkkel, óriás pityókákkal

A gazdának biztonságban kellene éreznie magát

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Csíkszéki gazganapokat szerveztek a hétvégén, szeptember 29-30. között, a rendezvény a csíkszeredai megyeházán szervezett szakmai fórummal kezdődött, majd a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarára várták a résztvevőket, hogy szurkolhassanak a számos lovas vetélkedőn a kedvenceiknek. 

Tavaly első alkalommal tartottak agrárkonferenciát, akkor a fejlesztések, képzések témákat járták körbe, idén a biztonságra összpontosítottak, abból az elgondolásból, hogy hiába beszélünk fejlődésről, ha a gazdák és termésük nincsen biztonságban, mert ha a gazda bizonytalannnak érzi magát azon a területen ahol van, akkor elmegy arról a vidékről, ezért foglalkozni kell ezzel a problémával.

Elsőként Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba mondott köszöntőt, aki kitért arra, hogy az intézmény tevékenysége miként kapcsolódik a vidék-biztonság témakörhöz.

- A gazda a mezőn, az erdőben biztonságban kell érezze magát, és biztonságban kell tudja állatait, eszközeit, termését, ezért sajnos harcolnunk kell. A vadkárok miatt ebben az évben számos gazdában felmerülhetett a kérdés, hogy megéri-e gazdálkodni. Össze kell fogjunk azért, hogy a polgárőrségeink megerősödjenek, hogy tudjuk saját határainkat megvédeni nemcsak a vadállatokkal, de a rossz szándékú emberekkel szemben is, mert enélkül hiába beszélünk autonómiáról – fogalmazott a megyeelnök. Továbbá megköszönte mindenkinek a hozzáállást, amit tanúsítottak vadkár ügyben, hogy csatlakoztak a bukaresti felvonuláshoz, aláírták a népügyvédjéhez benyújtott petíciót, mivel ennek köszönhetően már mindenhol kezdik elismerni, hogy tenni kell a vadkárok ellen. Hozzátette, nagyon fontos volt a kommunikáció, hangosabbak tudtunk lenni, jobban tudtunk érvelni, több helyre el tudtunk jutni. Illetve a szakemberek segítségét is megköszönte, kiemelte a gödöllői Szent István Egyetem hallgatóit. Hozzátette, a megyei tanács az egyetemi évek alatt ösztöndíjat, gyakorlati időszakot biztosít ezen terület tanulóinak is, a tanulmányok befejezése után pedig, aki szeretné a megyei tanácsnál kamatoztathatja vidékfejlesztés témában szerzett tudását.Valamint a magyar kormány ez ügyben nyújtott támogatását is megköszönte, biztonság kérdésben a magyar-magyar kapcsolatból is sokat lehet tanulni, fogalmazott a megyeelnök. Megemlítette a Natura 2000-es kompenzációt is, ami a mai napig késik, a mezőgazdasági minisztérium múlasztásából, más országokkal ellentétben. Feltette a kérdést, hogy mi lesz 2021-től, mert a jelenlegi kormány nem hallatja a hangját Brüsszelben.

A program meghívottjait Becze István megyei tanácsos mutatta be, aki egyúttal megköszönte a magyarországi minisztériumnak a hozzáállást, amit tanúsítanak a határontúli gazdákkal szemben. A Földművelésügyi Minisztérium részéről Tóth Katalin nemzetkösi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vett részt a konferencián, aki köszöntőjében kitért a migráció témára, amelyet háborús konfliktus, vagy éhinség vált ki. Nemzetállamok szintjén kell megtalálni erre a megoldást, megélhetést bitosítani mindenkinek, mert ez által lesz értelme az életnek, megfelelően kell felhasználni az erőforrásokat, saját termékeket nagyobb körökben értékesíteni, exportálni, jövőképet biztosítani a fiataloknak – csak néhányat sorolva azok közül, amelyekben a megoldást látja a helyettes államtitkár. Lázár Zoltán külgazdasági attasé szintén megélhetésről beszélt, ami ha biztosítva van, akkor a fiatalok visszajönnek Székelyföldre. Sebestyén Csaba parlamenti képviselő úgy fogalmazott: ahol a vidék rendben van, ott a nemzet is rendben van, a vidék biztonsága a nemzet biztonságát is jelenti, mert mindig a vidékre támaszkodva tudott felállni a nemzet, először a vidék problémáit kell megoldani, mert ha a gazda nem marad ott, akkor nem lesz vidék sem. Hozzátette, azon kell dolgozni, hogy a gazda tudja eladni, amit megtermel, és vonzóva kell tenni a vidéket a fiatalok számára. Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója a klimaváltozásról beszélt, amely révén olyan zöldségek és gyümölcsök teremnek meg vidékünkön, amelyek korábban nem.

Szombaton a csíkszentsimoni ifjúsági fúvószenekar toborozta az embereket az egész napos rendezvényre, majd a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tartott lovas bemutatót. A folytatásban színpadra lépett a Kükürcsin és a Kankalin néptánccsoport. A nap folyamán díjazták a legnagyobb pityókát termesztő gazdát is, az első díjat a csíkszentmártoni Szőcs Tibor érdemelte ki, az ő pityókája 1785 grammot nyomott. Az idei gazdanapok Republic-koncerttel zárultak.

Csíkszereda, 2017. október 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774