G5 - Válogatás az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé anyagából

(0 Szavazat)16 megjelenítés

Az idei Székelyföld Napok egyik kiemelkedő eseménye volt az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé anyagából nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön, amely december 17-január 25. között Csíkszeredában is megtekinthető lesz a Megyeháza Galériában.
A tárlatot december 17-én, hétfőn 18 órától Ferencz S. Apor a biennálé kurátora és Túros Eszter művészettörténész nyitja meg.

A minőség mellett, az idei biennálé egyik legfontosabb pozitívumaként azt említhetjük, hogy az alkotók nagyszámban reagáltak a biennálé koncepciójában megfogalmazott felvetésre: a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonyának összetett kérdéseire, milyen ponton és hogyan találkoznak a hagyományos és a digitális technikai megoldások, melyek azok a kölcsönhatások amiket ezek az átfedések eredményeznek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmat generálnak. A 2018-as „G5” Székelyföldi Grafikai Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához szeretne teret biztosítani.

A minden tekintetben változatos anyagban, a hagyományos és kísérleti-, a sajátfejlesztésű egyénin- és a digitálistechnikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviseltette magát. Válaszokat kaphatunk olyan kérdésekre mint például: Miként reagálnak különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó művészek a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre? A kortárs művészet nyelvén milyen válaszokat adnak  globalizációs, politikai, ökológiai, gazdasági, társadalmi vagy éppen a migráció kérdéseire? Hogyan dolgozzák fel saját, személyes létük problémáit?  Miként igyekeznek megfelelni a XXI. század technikai vagy szakmai kihívásainak a kortárs művészi grafikán keresztül? Miként érvényesül hagyomány és megújulás a kortárs művészi grafikában? (Ferencz S. Apor)

A kiállítás a Hargita Megye Tanácsa által is támogatott, sepsiszentgyörgyi,  G5, 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvénysorozatának részét képezi. Társszervező a Gyergyószárhegyi Kulturális és  Művészeti Központ.

Támogatók: Kovászna-, Hargita-, és Maros Megyék Tanácsai,  NKA, Bertis, Hargita Gyöngye, Rotary-Sepsiszentgyörgy, Magyarország Főkonzulátusa-Csíkszereda, Magyar Képzőművészeti Egyetem- Budapest, Eszterházy Károly Egyetem- Eger, Pulzus Művésztelep, Zereda Művésztelep .

Csíkszereda, 2018. december 14.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774