Franciaországban a székely termékekről

Nemzetközi konferencián vettek részt Hargita Megye Tanácsa munkatársai

(0 Szavazat)19 megjelenítés

Újabb nemzetközi eseményen ismertették Hargita Megye Tanácsa munkatársai a székely termékeket a Régiók Bizottsága képviseletében, ezúttal a franciaországi Nantes-ban szeptember 27-én megrendezett, a klímaváltozás témáját érintő csúcstalálkozón. 

A konferencián több mint 2000 résztvevő volt jelen 50 nemzet képviseletében, a fenntartható mezőgazdaság témáját taglaló előadások a klímaváltozás kihívásaira, valamint a lehetséges megoldásokra hívták fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan a székely terméket, mint jó gyakorlatot mutatták be a megyei tanács képviselői. Előadásukban szó esett egyrészt a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről, mind romániai, mind pedig Hargita megyei viszonylatban. Másrészt a helyi termékek és a helyi termelők kulcsszerepét hangsúlyozták, ami pedig a fenntartható mezőgazdaság alapjait illeti: a termelői önszerveződés támogatását, a megfelelő infrastruktúra kialakítását, valamint a fogyasztói kultúra alakításának fontosságát emelték ki. Továbbá arról is beszéltek, hogy fontos szem előtt tartani, hogy a fenntartható mezőgazdaság és az éghajlatváltozás következményei kéz a kézben jár, így a helyi termelők, illetve a helyi termékek témáját hiba lenne a globális éghajlatváltozás kérdéseitől elvonatkoztatva tárgyalni, mivel a mezőgazdaság az egyik olyan terület, amelyet az éghajlatváltozás negatív hatásai a legnagyobb mértékben érintenek, ebből kifolyólag pedig a helyi termelők vannak kitéve az egyik legnagyobb veszélynek. Emellett kiemelten fontos, hogy tudatos vásárlók legyünk, ugyanis vásárlási szokásaink nagymértékben hatással vannak a fenntartható életmódra, amely közvetve hat az általános felmelegedésre. Minél több helyi terméket vásárolunk, annál kevesebb a levegőbe kerülő szén-dioxid és egyéb káros anyag, mivel nagyon sok élelmiszer bejárja a fél világot.  Az előadás anyaga elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2016/09/Sustainable-agriculture_Traditional-Local-Products_EN.pdf.

A hagyományos székely termékek nemzetközi népszerűsítése a védjegy levédése óta kiemelt célja Hargita Megye Tanácsának, így egy nemzetközi jellegű fórumon való részvétel lehetőséget ad nem csupán a székely termékek és Székelyföld nemzetközi népszerűsítésére, hanem olyan gyakorlatok és jó példák megismerésére is, amelyet a jövőben akár kamatoztatni is tudunk.  Továbbá a  fórumon való részvételt a helyi termelőink támogatását célzó lobbiként is értelmezhető, ugyanis a jogszabályok többsége, amely a klímaváltozás negatív hatásainak megelőzésére, illetve kezelésére irányul, gyakorlatilag a helyi termékek előállítását támogatja. A globális éghajlatváltozással kapcsolatos következő konferenciát – az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye Feleinek 22. Konferenciája, a COP 22 – november 7. és 18. között szervezik Marrákesben. A nantes-i találkozó kiváló lehetőség volt arra, hogy a helyi közösségek képviselői véleményüket megosszák másokkal, és ez alapján egy közös üzenetet továbbítsanak a novemberi konferencia résztvevőinek.

Csíkszereda, 2016. szeptember 29.


Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774