Fotókiállítás a máramarosiakról Csíkszeredában

Elengedhetetlen saját kultúránk mellett másokénak az ismerete

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A Prisma fotóklub nyitotta meg január 15-én, pénteken a csíkszeredai Megyeháza Galéria idei első tárlatát, amelynek címe Máramarosi tavasz. A képek egy tavaly tartott alkotótábor eredményei, és a máramarosi régió szokásait, tájait, valamint e hagyományokban gazdag vidék embereinek mindennapjait ábrázolják. A tárlat megtekinthető január 28-ig.

Szabó Attila, a Prisma fotóklub elnöke elmondta, reméli, mindannyian kellemes élménnyel térnek haza, és akár egy év múlva is emlékezni fognak erre a kiállításra. A képek létrejöttének körülményeit is ismertette: a fotóklub tagjainak a városi önkormányzat támogatásával sikerült megszervezni azt a tábort, amelynek eredményei a kiállított képek.

Az eseményen Antal Attila, Csíkszereda megbízott polgármestere gratulált a tárlat szervezőinek, az alkotóknak. Hozzátette, bízik benne, hogy még számos ilyen kiállításnak lehetünk tanúi.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt években sokat hallattak magukról a csíki fotósok. Öröm látni, hogy a hivatásos fényképészek mellett vannak olyanok is, akik csak kedvtelésből vesznek magukhoz fényképezőgépet, és láttatni tudják munkáikat egy ilyen kiállításon. A fotósok meglátnak, megragadnak, felmutatnak és megörökítenek – bárcsak egyéb társadalmi szereplők is ezt tudnák tenni útjuk során. Nem tudhatjuk, hogy ezek a sokszínű képek, amelyeken végignézni öröm számomra, milyen szerepet fognak betölteni ötven év múlva – fejezte ki gondolatait Antal Attila.

A kiállításnak otthont adó Hargita Megye Tanácsa nevében Szőcs István menedzsmentvezérigazgató-helyettes köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, fontosnak tartja a saját kultúránk ismerete mellett mások hagyományaink megismerését, a kiállított képeket figyelve talán kedvet kapunk ellátogatni Máramarosba.

A tárlatot szakmailag Péter Izabella, a fotóklub vezetőségi tagja méltatta. Mint megtudhattuk, a Prisma minden évben szervez hasonló alkotótábort, hogy a képek által a látogatóknak is lehetőségük legyen megismerni más régiókat.

– A 17–18. századi fatemplomok, székely kapuk, a vidám temető, a román és a magyar hagyományok keveredésének vidéke Máramaros. Eddigi útjaink során talán még soha nem találkoztunk ennyi örömteli, az életet igenlő emberekkel. Nemhiába vált ez a terület az ország egyik első számú úti céljává – fejtette ki Péter Izabella.

Tóth István, a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület elnöke is megtisztelte jelenlétével az alkotókat. Elmondta, külön élmény számára nagyváradiként, hogy Hargita Megye Tanácsa rendelkezik egy ilyen galériával, valamint hogy a városi önkormányzat is bekapcsolódik egy ilyen programba. Gratulált az alkotóknak, amiért képesek ilyen spirituális élményt létrehozni, és hogy nemcsak a saját, hanem mások vidékét is láttatják.

Csíkszereda, 2016. január 17.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774