Fontos a gazdaság területén is az utánpótlás nevelése Székelyföldön

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A csíkszeredai Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Kara által megszervezett 12. Nemzetközi Gazdasági és Üzleti Konferencia megnyitóját tartották június 5-én, pénteken az egyetem nagy aulájában, ahol Makó Zoltán dékán és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Borboly Csaba Önkormányzatok és vállalkozói szféra közötti kapcsolat erősítése témában fejtette ki véleményét, rámutatva a megyei tanács külföldön feldolgozásra kerülő faexport elleni küzdelmére, a közbirtokosságok hasznosságára és segítőképességére, a székely termék fontosságára és az önkormányzatok általi támogatottságára, valamint a szakképzés erősítésének szükségességére.

– Nagyon fontosnak tartom a gazdasági utánpótlás nevelését Székelyföldön. A helyi gazdaságban kulcsszerepe van a Sapientiának, amely olyan szakembereket képez, akik később vállalkozók, majd vezetők lesznek, ösztönzést érezve arra, hogy itthon maradjanak és itt vállalkozzanak, itt éljenek – mondta Borboly Csaba.

A megyeelnök kiemelte, a székelyföldi régió gazdasági fejlődését ugyanakkor abban látja, ha a kis- és középvállalkozások összefognak, önépítő gazdálkodást folytatnak. Követendő példaként említette a keresztúri tejgyárat, ahol a gazdák összefogásával olyan vállalkozás jött létre, amely jövedelmet, kedvező nyersanyagfelvásárlási árat tud biztosítani a vidéki gazdáknak. A megyei tanács jogi lehetőségei korlátozottak a vállalkozások támogatása terén, viszont az önkormányzatok segítségével olyan programokat hoz létre, mint a kalákakezdeményezés, vagy a Kisfalu-program, amelyek sikeressége kizárólag az együttműködésen múlik, viszont gazdasági és turisztikai fejlődést eredményez.

A konferencián június 5–6-án számos hazai és magyarországi gazdasági szakember tart plenáris előadást.

 

Csíkszereda, 2015. június 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774