Folytatódnak a konzultációk az élmény- és projektszemlélet alapú STEAM oktatási módszer gyakorlatba ültetésének javaslatairól

(0 Szavazat)13 megjelenítés

Brüsszelben március 18-án, hétfőn folytatta a konzultáció sorozatot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Európai Bizottságának raportőre, valamint szakértője Csák László. A saját kezdeményezésű jelentés elkészítéséhez egyik kulcsfontosságú eleme az érdekelt ifjúsági szervezetekkel történő egyeztetések mentén a megfogalmazott és használható javaslatokat belefoglalni a dokumentumba.

A raportőr szerint megkell vizsgálni, hogy a helyi és regionális önkormányzatok, mint iskolafenntartók, hogyan tudják gyakorlatba ültetni az élmény- és projektszemlélet alapú STEAM módszert az oktatásban és a munkaerőképzésben, majd ezeket egymással összhangba hozni. Hiszen ezek olyan karrier lehetőséget rejtenek a fiatalok számára, amelyek a későbbiekben nagyban hozzájárulnak egy térség fejlődéséhez, gazdasági kitöréséhez. Ugyanakkor a raportőr szerint az Európai Bizottságnak is ellenőriznie kellene, hogy a tagállamok támogatják-e az ezirányú kezdeményezéseket. Jelenleg csupán kilenc tagállamnak van elfogadott STEM-stratégiája.

A STE(A)M (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer egy olyan projektalapú irány, amely az egyes szakterületeket nem külön-külön, hanem egymással összehangolt, multidiszciplináris rendszerben kezeli. Az egyes szakterületekkel kapcsolatos készségek fejlesztését pedig egységes, integrált alapon kezeli. Ez a módszer a skandináv államokban egy bevált módszer az agyelszívás megfékezésére. A munkadokumentum szerint ezekben a szakmákban középtávon jelentősen növekszik a munkahelyek száma, amely egy olyan terület, ahol gyakorlatilag minden tagállamban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben megfigyelhető ezen oktatási módszer területén a tanárhiány, a diákok érdeklődésének csökkenése, valamint az oktatás és a munkaerőpiac közötti összhang hiánya.

Csák László szakértő szerint egyelőre a témában több a kérdés, mint a válasz, de a jelenleg készülő munkadokumentum jó irány affelé, hogy a tagállamok számára felhívják a lehetőségre a figyelmet és az EU e téren egységes stratégiát dolgozzon ki a későbbiekben, amelyet minden tagállam és térség könnyedén gyakorlatba ültethet. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő eszközök biztosítása és az infrastruktúra megteremtése.

A jelenlévő ifjúsági szervezetek képviselői aktívan kifejtették véleményüket a témakörben és javaslataikat, holnapig várják. A jelenlévők többsége egyetértett abban, hogy a statisztikákon túlmenően konkrét eszközök kellenek, ahhoz, hogy a fiatalok számára olyan karrierlehetőséget biztosítsanak, amelyre valós igény van a munkaerőpiacon.

A jelentés ütemtervét, korábbi közleményeinket és a munkadokumentumot az alábbi linken érhetik el:

https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Borboly Csaba előző, az oktatás területén készített korábbi jelentései az alábbi hivatkozásokon olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

https://www.borbolycsaba.ro/jelentestevo-a-regiok-bizottsagaban/

Brüsszel, 2019. március 18.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774