Folytatják a Csík-térségi gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházások támogatását

Újabb kétmillió lejt osztott vissza településeknek Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Rendkívüli tanácsülést tartott Hargita Megye Tanácsa október 1-én, kedden a csíkszentsimoni kultúrotthonban. Újabb összegek kerültek visszaosztásra a jövedelemadó 7,5 százalékából. A Dánfalván tartott kihelyezett tanácsülést követően ezúttal is több mint kétmillió lejjel egészítették a települések költségvetését. Ezen támogatások elsősorban a Csík-térségi gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő beruházásokhoz járulnak hozzá.

Csíkszentsimon község költségvetését újabb 410 ezer lejjel egészítik ki a gázhálózat kiépítésére, ezúttal a gáz elosztó állomásra. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a lakosság ezirányú igénye, ugyanis növekedésnek indult a térség gazdasága is, az új vállalkozásoknak köszönhetően egyre több munkahely létesült. Ezzel a beruházással tovább lehet fejleszteni a térséget és még több vállalkozás indulhat, amely a megyének is javadalmazó lesz. A községnek 2017-ben további 449 ezer lejt hagyott jóvá a testület ugyanezen célra. A települések gázhálózatainak fejlesztésére a megyei tanács idén több mint 1,2 millió lejt osztott vissza összesen. Csíkcsicsó, Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkszenttamás, Csíkszentmihály, és Madéfalva községek fejlesztik nagy léptékben a községek gázhálózatait.

– A községek költségvetéseit elsősorban a gazdaságélénkítő beruházások folytatására egészítettük ki egész évben. Ezen beruházások ugyanis nagyban hozzájárulnak a vállalkozások számára szükséges feltételek megteremtésére, az új vállalkozások ide csalogatásával ugyanis még több munkahely jön létre a térségben – hangsúlyozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

Ugyancsak a jövedelemadó visszaosztásából idén összesen 515 ezer lejt osztott vissza a megyei tanács a Madéfalván és Csíkszentdomokoson elképzelt ipari parkok, valamint a Balánbányára tervezett vállalkozói inkubátorház megvalósítására.

Csíkszentdomokosnak a tegnapi tanácsülésen 340 ezer lejt szavazott meg a tesület, amellyel a község a majdani ipari parknak helyet adó területet és épületeket vásárolná meg, valamint az előmegvalósíthatósági tanulmányt is elkészítenék. Ezzel vállalkozásokat csalogatnának a térségbe, mivel a balánbányai bánya bezárását követően mostanáig sem jelent meg olyan cég, amely jelentősebb munkahelyeket hozna létre. A Madéfalván elképzelt ipari park megvalósításához is hozzájárult a megyei tanács. A dánfalván tartott tanácsülésen ugyanis Csíkcsicsó községnek 50 ezer lejt osztottak vissza a parkhoz vezető bekötőút telekkönyvezésére.

Csíkszentmárton a művelődési ház felújítása mellett, amelyre 290 ezer lejt igényelt, a szakoktatásba fektetne. A Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában egy oktatási központot hoznának létre, ahol egy tankonyhát is kialakítanának az iskola 120 diákja számára. Hargita Megye Tanácsa erre a célra 105 ezer lejt folyósít. – A térségben egyre inkább bővül a turisztikai kínálat, amelyhez megfelelő, itthon képzett munkaerőt kell biztosítanunk. Az ehhez tankonyhák felszerelésével fiataljaink könnyen elhelyezkedhetnek itthon – tette hozzá a megyei tanács elnöke

A megyei tanács elnöke több ifjúsági vezetővel konzultál. A Madéfalván szervezett találkozón konkrét igényként fogalmazódott meg a fiatalok részéről hangszerek vásárlására folyósított támogatás. Ennek mentén a tegnapi ülést megelőzően több község is ez irányú kérést nyújtott be költségvetésük kiegészítésére.

Csíkszentimre a helyi fúvós csoportot támogatná. Ehhez igényelt 25 ezer lej kiegészítést a megyei tanácstól, amelyből új hangszereket vásárolnak a fiataloknak. Jelenleg 23 diák tanul a helyi népiskolában valamilyen hangszeren, amelyeket más településektől kölcsönzik, illetve egy párat használtan vásároltak.

Csíkszenttamás község is 47 ezer lejben részesül, amelyből a helyi ifjúsági fúvószenekar számára vásárolnak új hangszereket. A zenekar idén 40 új fiatallal bővült.

Csíkszentmihály ugyanerre a célra 49 ezer lejt igényelt.

Csíkszentkirály 48 ezer lejben részesül, amelyből hangszereket és egyenruhát vásárolnak a helyi zenekarnak. 21 ruha és 11 hangszer vásárlása a cél.

Ugyancsak a művelődési ház felújításába fektet Csíkkozmás is, amelyre a megyei tanács 41 ezer lejt oszt vissza. A felújításnak köszönhetően elegendő hely lesz a helyi fúvós zenekarnak, a táncegyüttesnek és a község színjátszó csoportjának, akik hetente igénybe veszik. További 59 ezer lejjel segíti a megyei tanács a községet, hogy Csíkkozmáson és Lázárfalván is buszmegállót alakítsanak ki. Ezt a helyiek igényére alakítják ki, jelenleg ugyanis mindkét településen a járdán várják a buszokat, ahol az esőtől sincsenek védve.

 

További visszaosztott összegek:

Tusnád község a kultúrotthont újítaná fel, amelyhez 60 ezer lej támogatást kap.

Csíkszentgyörgy Pottyondon a híd felújítására és az út felújítására kért támogatást. Az útszakasz különösen járhatatlan esős időszakban vagy hóolvadáskor. Erre 0sszesen 350 ezer lejt kap a község.

Csíkpálfalva a helyi sportpályát fejlesztené. Korszerű öltözőkkel, illemhellyel, kiárusító felülettel, és terasszal szerelnék fel a jelenlegi pályát, amelyre 50 ezer lejt igényelt.

Csíkszereda Szécseny felé vezető útjának karbantartására 50 ezer lejt kap a visszaosztásból.

Szentábrahám a művelődési ház felújítását és bővítését egy pályázat révén valósítaná meg, amelyben vannak nem támogatott költségek is, amelyet az önkormányzat nem tud fedezni, erre 100 ezer lejt igényelt a visszaosztásból.

Homoródszentmárton község Gyepes település számára új vízforrásokat fogna be a lakosok vízellátására, mivel a száraz időszakokat követően a jelenlegi források nem fedezik a körülbelül 180 lakosú kis település szükségeleteit. A megyei tanács erre 30 ezer lejt különít el.

 

Tavasszal elindulhatnak az Udvarhelyszéket Erdővidékkel összekötő utak munkálatai

A testület elfogadta a 131-es, 133-as, valamint a 137A jelzésű megyei út módosított felújítási terveit. A két útszakasz Homoródújfalun, Oklándon, Homoródszentpéteren, Városfalván, Székelydályán, Kányádon halad át, valamint a másik szakasz Peteket, Kányádot, Miklósfalvát és Ócfalvát érinti. A beruházás értéke 122 millió lej, amelyre még tavaly írták alá az uniós finanszírozási szerződést. A beruházás a Kovászna megyei Erdővidékkel kötné össze Udvarhelyszéket. A következő napokban kiírják a kivitelezési közbeszerzést, amennyiben lesz jelentkező cég és nem lesznek óvások vagy más hátráltató tényezők tavasszal elkezdődnek a munkálatok.

 

Csíkszereda, 2019. október 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774