Fókuszban a felcsíki fejlesztések

Példaértékű tevékenység zajlik a térségben

(0 Szavazat)53 megjelenítés

A Felcsík Kistérségi Társulás támogatása szolgáltatta az egyik apropóját annak, hogy Hargita Megye Tanácsa Csíkszentdomokoson tartotta soros havi ülését július 31-én, hétfőn délután, Becze István és Szentes Antal megyei tanácsosok kezdeményezésére. Megszavazták a Csíki Jégkorong Önkormányzati Fejlesztési Társulás tagdíját is, mivel, Borboly Csaba, a megyei tanács elnökének elmondása szerint, a karcfalvi műjégpályán példaértékű tevékenység folyik, „országos szinten talán ott van a legjobb utánpótlásképzés”. 

Miután a kormány helyi fejlesztési programjából (PNDL) sikerült tizennyolcmillió lej értékű finanszírozást lehívni, az RMDSZ közreműködésével, a 135-ös jelzésű megyei út Firtosmartonos és Kobátfalva közti szakaszára (http://investitii.judetulharghita.ro/node/89), a kormánytámogatáshoz szükséges önrészről, több mint másfél millió lej elkülönítéséről szintén döntöttek. Ezt követően falufórumokon ismertetik az elfogadott terveket és a kivitelezési munkálatok ütemezését, hangzott el. (A tanácsülés előtt még hozzá lehetett szólni a tervekhez Borboly Csaba konzultációs csoportjában, ahol az érdeklődők megtekinthették a terveket: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/872551422910307/) Borboly Csaba nagy jelentőségűnek nevezte a beruházást turisztikai szempontból, hiszen a Gagy és a Nyikó mentét aszfaltszőnyeggel kötik össze. Megismételte korábbi álláspontját, mely szerint Etéd Székelyföld egyik új közlekedési csomópontjává válhat.

Napirenden szerepelt az a határozattervezet, amely a csíkszeredai Nagyrét utcai (a Kaufland áruházzal szemben lévő) autóbuszmegálló használatba adásáról szól a megyei tömegközlekedés számára. Eszerint mind a Felcsík vagy Gyimes irányába közlekedő, mind az onnan a városba érkező helyközi buszjáratok a Kaufland felőli oldalon veszik fel az utasokat, az úgynevezett öblös megállóban. Ahhoz, hogy a határozat életbe lépjen, még az Országos Közlekedési Hatóságnak is módosítania kell az engedélyt a fent vázoltak alapján.

Elfogadták az egységes bérezési törvényt gyakorlatba ültető határozatot is. Ennek kapcsán nyilatkozva Barabás Csaba, a megyei tanács elnöki kabinetjének vezetője hangsúlyozta, hogy a mostani döntés jó hír a fiataloknak, mert amint az előzetes egyeztetéseknél javasolta, megszavazták, hogy a felsőfokú végzettségű pályakezdők nettó kétezer lejes kezdő fizetésért helyezkedhetnek el ezentúl Hargita Megye Tanácsánál.

– Mindezt sikerült úgy kiszámolni a bértábla megalkotásakor, hogy a fizetésekre szánt keretösszeg egyetlen lejjel sem emelkedett. Nem sok, nem is kevés helyi viszonylatban, de az a legfontosabb, hogy a fiatalok itthon tartásában számít ez a lépés – fejtette ki a kabinetvezető.

Az ülésen részt vett Karda Róbert polgármester, Albert Alfonz Pál alpolgármester, valamint Ferencz Alajos korábbi községvezető is. Karda Róbert abban kérte a testület támogatását, hogy a falu nagy szülöttje, Márton Áron püspök ügyét tartsák szem előtt, aki reményei szerint előbb-utóbb Székelyföld szentje lesz. Elárulta, hogy már idén elkezdenék a Márton Áron zarándok- és látogatóközpont megépítését Csíkszentdomokoson.

Csíkszereda, 2017. július 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774