Foglalkozni kell a medvetámadások túlélőinek maradandó testi-lelki sérüléseivel

A LIFE programot értékelő dokumentumhoz szólt hozzá Borboly Csaba

(0 Szavazat)80 megjelenítés

A medvetámadások túlélői maradandó testi-lelki sérüléseket szenvednek, ami külön figyelmet érdemel a természetvédelmi szabályozások kialakításakor, hiszen az emberi élet védelme elsődleges – mondta felszólalásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 19-én, szerdán Svédországban, a Régiók Bizottsága (RéB) Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának ülésén, A LIFE program félidős értékelése című dokumentumról szóló vitán.

Emlékeztetett arra, hogy korábbi ENVE-ülésen is szólt már a Hargita megyét is érintő problémáról, a kárpáti barnamedve túlszaporodásáról, most viszont egy újabb szempontra, a medvetámadások túlélőinek – akik száma évről évre nő Romániában, ezen belül Hargita megyében is – sérüléseire is felhívta a figyelmet.

A dokumentumhoz a megyeelnök három témában szólt hozzá: az emberélet, illetve tulajdon védelme, a vadföldek létrehozása, valamint a környezetvédelmi alapok hatékonyabb felhasználása.

– Tekintettel mindezekre úgy gondolom, nagyon fontos foglalkozni a problémával ebben a jelentésben, és erős EU-szintű támogatásra van szükség a megoldáshoz – jelentette ki hangsúlyozva: a LIFE programnak figyelembe kell vennie azokat a tényezőket is, amelyek veszélyt jelentenek az emberi életre vagy tulajdonra. Emellett azt javasolta, hogy e veszély elhárítására alkalmasak lehetnek az úgynevezett vadföldek, amelyeket a hegyekben hoznának létre az állatok etetésére, így azok a vadakat természetes környezetükben, az emberi településektől távol tartanák, ami védelmet jelentene számukra.

Borboly Csaba feltette a kérdést, hogy vajon mi a hatásuk a konferenciáknak, szemináriumoknak, szórólapoknak, mert szerinte inkább konkrét lépésekre lenne szükség.

– Az Európai Unió a LIFE programon keresztül eddig 2143 millió euró támogatást biztosított környezet- és természetvédelmi projektek számára. Hatalmas összegekről beszélünk, amelyek érdemi felhasználása körül sok a kérdőjel. Eddig Románia 43 projektben vett részt a LIFE programon keresztül, amely a különböző vadállatfajok eredeti élőhelyének fenntartását célozta meg. Figyelembe véve a medvék körül kialakult jelenlegi helyzetet, joggal vetődik fel a kérdés, mennyire voltak eredményesek ezek a projektek. Az állat- és környezetvédő szervezetek hatalmas mennyiségű összegeket költenek el konferenciák és szemináriumok megszervezésére, plakátok és szórólapok szerkesztésére és szétosztására, amelyeknek érdemben semmilyen érezhető és mérhető hatásuk nincs. A támogatások kiutalása esetében azokra a projektekre kell fókuszálni, amelyek mérhető célokat fogalmaznak meg. Véget kell vetni a „kirakat-projektek” támogatásának, és olyanokat kell előnyben részesíteni, amelyeknek közük van a valósághoz, és konkrét eredményeket tudnak felmutatni. Nem csupán a környezetvédelem és biodiverzitás megőrzését célzó projekteket kell támogatni, hanem figyelembe kell venni a jelenlegi helyzetet és ennek függvényében olyan konkrét intézkedéseket támogatni, amelyek célja a vadállatok eredeti élőhelyüken való megtartása, különösképpen a hegyvidéki területeken. Továbbá olyan lépésekre van szükség, amelyek konszenzust teremtenek az állat- és természetvédő szervezetek és a vadászegyesületek, az ott élő lakosság, a gazdálkodó emberek, az erdőtulajdonosok és a természetjárók között. Nagyon nincs rendben, hogy egy medvetámadás esetében nincs egyetértés arra vonatkozóan, hogy milyen megelőző intézkedéseket hozzunk. Párbeszéd, konszenzus, érdemi intézkedés – ezt a három dolgot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk cselekedni! – véli a Hargita megyei elöljáró, aki kifejezte reményét, hogy a RéB jelentése nyomán az Európai Bizottság is foglalkozni fog a kérdéssel.

Elmondta azt is, hogy Hargita Megye Tanácsa a LIFE programhoz három pályázatot nyújtott be, de egyik sem nyert, azaz nem adtak zöld utat a Hargita megyei elképzeléseknek. Az első a nagyvadak ökológiai folyosóinak kialakítását célozta a Gyergyói-medencében, a második a hód-ember viszony tanulmányozásáról szólt, a harmadik pedig a LIFE – WEST (Waste Energy Sinergy Treatment) című projekt volt.

A megyeelnök ezúton is köszöni a sok hasznos véleményt, amit a szakbizottsági ülésen való felszólalása ügyében meghirdetett konzultációjára küldtek, és sajnálja, hogy környezetvédő, állatvédő szervezetek részéről csak egy hozzászólás érkezett.

A Life program munkadokumentuma a december 1-i ENVE szakbizottsági ülésre készül el, addig lehetőség lesz módosító javaslatok benyújtására. A dokumentumról a jövő évi plenáris ülésen, február 8-án szavaznak.

Borboly Csaba e témában tett korábbi javaslatait belefoglalták a RéB madárvédelmi és élőhelyvédelmi témájú jelentésébe a 2015. december 4-i plenáris ülésen. Ennek nyomán a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című dokumentumba bekerültek a megyeelnöknek a vadkárokra, azok megtérítésére, valamint a közbiztonság és a közegészségügy biztosítására vonatkozó módosítói. (Bővebben: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/brusszeli-elorelepes-medveugyben/)

A LIFE programról itt olvashatnak: (http://ec.europa.eu/environment/basics/natural-capital/life/index_hu.htm)

Hargita Megye Tanácsa elnökének RéB-beli tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2016. október 19.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774