Fiatalok foglalkoztatásával az elvándorlás visszaszorítására

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Együttműködésre kérte fel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyében működő különböző intézményeket annak érdekében, hogy azonosítsák mindazon lehetőségeket, amelyekkel a fiatalokat az itthoni munkaerőpiaci igényekre felkészíthetik és karrier lehetőséget biztosíthatnak számukra. A Hargita Megyei Prefektus Intézményén belül működő Társadalmi Dialógus Bizottság április 16-i, keddi ülésén többek között a pápalátogatás és a munkaerőpiac helyzete került napirendre. 

A megyei tanács elnöke kiemelte, lehetőséget kell biztosítani a különböző intézmények segítségével, hogy a fiatalok, akár a tanulmányaik mellett már elkezdhessék gyakorlatba ültetni a felhalmozott tudást, így jövőképet biztosítva nekik a külföldi munkavállalás helyett az itthon boldogulásra, és a már külföldön dolgozóknak pedig alternatívát nyújtani a hazatérésre. – Hargita Megye Tanácsa kész forrást elkülöníteni, a jelenlegi munkaerőpiaci igényeknek megfelelően, akkreditált szakmai képzések szervezésére a fiatalok és munkanélküliek számára. Ebben várjuk a többi intézmények partnerségét és javaslatait – emelte ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy az átképzésekre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a mezőgazdaság, turizms vagy akár a szezonmunkák terén. Hargita Megye Tanácsa alintézményeivel és a közösségek közötti fejlesztési társulások révén jelenleg is több programot bonyolít le, amelyek felmérik a munkavállalási lehetőségeket a megye lakói számára.

Mindezek mellett Hargita Megye Tanácsa partnerségre kíván lépni a közeljövőben a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, amely keretében lehetőséget biztosítanának a nyári vakáció alatt diákmunkát vállalni, így gyakorlatban is felkészíteni a fiatalokat a tanulmányok utáni munkavállalásra. A megyei tanács elnöke ennek mentén a külföldi példák átvételét szorgalmazta, ahol a diáktanácsok ezen a téren jelentős szerepet kaptak.

A Szent Atya csíksomlyói látogatására vonatkozóan a megyei tanfelügyelőség értesítette a jelenlévőket, hogy május 31-e szabad lesz a csíkszeredai iskolák diákjai számára. Tekintve, hogy az iskolák diákjainak 70 százaléka ingázik és nagy Hargita Megye Tanácsa még februárban kéréssel fordult az intézményhez ennek kapcsán.

– Igyekszünk minél láthatóbbá válni, és a több mint 200 programon keresztül minél több embert szeretnénk a térségbe vonzani, hogy megismerjék megyénket és a térség jellegzetességeit. Ebben az időszakban kerül sor a Hargitai Megyenapokra és a csíksomlyói búcsú is, a Visit Harghita applikáció révén számos szolgáltatás elérhető lesz a turisták számára – tette hozzá Borboly Csaba. Az előkészületek mellett ugyanakkor készül egy telefonos applikáció is, amelyet a napokban mutatnak be, és amely a pápalátogatásra összegzi majd az ingyenes elérhető szálláshelyeket. Százezer zarándoknak kívánnak helyet biztosítani kultúrházakban, iskolákban és a megyei lakosai által felajánlott szállásokban,

Csíkszereda, 2019. április 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774