Fiatal vállalkozók fejlődését gyorsítanák a Hargita Business Centerben

A székelyudvarhelyi inkubátorház nagy kihívása

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Nagy érdeklődés övezte a székelyudvarhelyi inkubátorházzal kapcsolatos, ismertető és toborzó jelleggel tartott találkozót május 4-én, csütörtökön déélután. A találkozót már a nemrég elkészült épületben, a Harghita Business Centerben tartották. Az eseményt az ifjúság napja alkalmával szervezték meg, és különösen a fiatal vállalkozókat szólították meg, hiszen az elhangzottak szerint is az inkubátorház a fiatal vállalkozók által működtetett start-up cégeknek hivatott lehetőségeket biztosítani, és számukra a fejlődésben mintegy katapultként működni. Fancsali János, az esemény moderátora örömét fejezte ki, hogy az előkészített székek nem voltak elegendők, még kellett bevinni, hiszen ez is azt mutatja, hogy az egykori érdeklődés nem lankadt, és nagyon is helye van az inkubátorháznak Székelyudvarhelyen. Az eseményen mintegy 60 érdeklődő vett részt.

Incze Csongor alelnök kösözntőjében a múltra tekintett vissza, 2006–2007-re, amikor civil kezdeményezésre fogalmazódott meg az igény, hogy Udvarhelyszéken szükség lenne egy vállalkozásfejlesztési központra. Az igénynek nem lehetett eleget tenni, hiszen civil kezdeményezésként kevés pénzforrásra tehettek szert. Az igényt azonban Hargita Megye Tanácsa is felkarolta, és 2009-ben elindult az a project, amelynek eredményeképpen most ezt a találkozót meg lehetett tartani.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra mutatott rá, hogy ennek a helyiségnek többnek kell lennie mint egy irodaháznak. Az inkubátorházban azoknak a fiatal vállalkozóknak akarnak helyet adni, akik együtt is akarnak dolgozni, akik egy kávé mellett arról is tudnak majd egyeztetni, hogy közösen hogyan és miként tudnak fellépni a vállalkozások fejlesztése és fenntartása érdekében. Az inkubátorház nagy kihívása, hogy olyan védett körülményeket és olyan szolgáltatásokat tudjon nyújtani e fiataloknak, melyek által sikerül a fejlődésüket gyorsítani.

Arros Orsolya, Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje elmondta, hogy az inkubátorház ügyének előremozdításában rá mindig lehet számítani, hiszen a fiatalos, lendületes város kialakításához nagyban hozzájárulhat az inkubátorház is a fiatalok hazahívásának ösztönzése és munkahelyek teremtése által.

Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szervezetének (UKKSZ) elnöke elmondta, hogy kezdetektől a projekt mellett állnak, írásban is jelezték, hogy partnerek szeretnének lenni, ennek érdekében akár anyagiakkal is beszállnak, de minden mással is, amire lehetőségük van. Az innovatív vállalkozásokra az UKKSZ-nek ugyanúgy szüksége van, mint másoknak, tette hozzá.

A köszöntőbeszédeket követte Barabás Csaba, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége vezetőjének előadása Innovatív vállalkozások címmel. Elmondta, hogy 2007-től sokkal több lehetőség áll rendelkezésre a vállalkozások számára, így az inkubátorház kínálta lehetőségek is. Az inkubátorház elsősorban a start-up cégeket szólítja meg. Start-up cégek azok, amelyek kisvállalkozások, innovatív jelleggel bírnak, gyors növekedést tanúsítanak, nemzetközi jelleget öltenek és nagy perspektívában gondolkodnak és terveznek.

Ezután Geréb Róbert az UponSmart okos termosztát, Bustya Attila pedig a Spider Drone kapcsán mutatott be jó gyakorlatokat start-up cégekről. Elmesélték vállalkozásaik ötletét és fejlődési menetét, rámutatva arra, hogy a székely fiatalok is képesek nemzetközi és világszinten egyaránt jó ötlettel és a lehetőségek kihasználásával a vállalkozói szférában sikeresen fellépni.

Ezek után Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa részéről, Inkubátorház: a vállalkozások erőforrásainak tárháza címmel osztott meg néhány információt és gondolatot a jelenlévőkkel. Felsorolta az inkubálandó vállalkozásokra vonatkozó minimális feltételeket: bejegyzés a cégbíróságnál, Székelyudvarhely vagy térségében legyen a cég bejegyezve, a vállalkozás a 2004/346-os törvény rendelkezéseinek megfelelően legyen egy önálló kkv, termelési vagy szolgáltatási tevékenységet folytasson, a jelentkezés időpontjában a cég bejegyzése nem lehet kétévesnél régebbi, átlátható üzleti tervre/elképzelésre van szükség, a vállalkozás nem lehet felszámolás vagy csődeljárás alatt, az inkubációs időszak nem lehet több három évnél. A vállalkozások fejlődési lehetőségei: pénzügyi, jogi, marketing-, menedzsmenti készségek fejlesztése, szakmai továbbképzések, szakkonferenciákon való részvétel, partnerségek kiépítése, arculat építése és terjesztése, szakmai kiállításokon való közös részvétel.

Az inkubátorházat egy megyei szintű közösségi fejlesztési társulás fogja irányítani, amelyben Hargita Megye Tanácsát Szabó Károly és Fancsali Kálmán fogja képviselni.

A találkozót az inkubátorházban végzett látogatás zárta, amelyen bemutatták azokat a körülményeket és lehetőségeket, amelyek a fiatal vállalkozókra várnak.

Székelyudvarhely, 2016. május 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774