Fenntartható tájgazdálkodással foglalkozó munkacsoport alakul

Székelyföld nagyvad menedzsmentje és a helyi tájgazdálkodás fenntarthatósága szerepel a feladatok között

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000 Gondnoksága és Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére Fenntartható tájgazdálkodás címmel hoznak létre egy olyan munkacsoportot, amelynek a nagyvadak, különös tekintettel a medvepopuláció, menedzsmentjére és a térségünkre jellemző tájgazdálkodás kiaknázására és fenntarthatóságára dolgoznak ki megoldásokat, javaslatokat. 

A március 16-i, pénteki gyűlésen a megyeházán részt vett Torda Márta, Magyarország Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője is, aki felhívta a figyelmet, hogy több, a témát érintő EU-s pályázat van, amelyre a tagországok közösen pályázhatnak, így az elkövetkezőkben megvizsgálják ezen közös pontokat.

Demeter László biológus, a Pogány-havas Kistérségi Társulás Natura 2000 Gondnokságának vezetője rámutatott, hogy Hargita megye rendelkezik országos szinten legtöbb kaszálóval a maga 162 739 hektár összterületével, ami a megye mezőgazdasági területeinek 24,5 százalékát teszi ki. A szakember szerint az a biodiverzitás a nagyragadozó állománnyal és fás legelőkkel, amely jelenleg Székelyföldet jellemzi, globális szinten, úgy nevezett biokulturális refúgiummá teszi a térséget. Vagyis a régióban olyan biodiverzitás, táj- és kulturális elemek, valamint tudásformák vannak még jelen, amelyek eltűntek máshonnan és inspiráció, tudás, biodiverzitás forrásként szolgálhat az EU és a világ számára. Ezt az értéket pedig menedzselni kell és támogatást kell lehívni a legfelsőbb szintekről is.

Hartel Tibor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense kiemelte, hogy ezt a refúgium jelleget a felhalmozott tudás teszi értékessé, amellyel a székelyföldi gazdák még rendelkeznek és ennek mentén dolgoznak a térségben

Török Jenő, Hargita megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a tájgazdálkodás jellemzőit kell megőrizni és tovább fejleszteni, amely jó irányba halad megyénkben, ugyanis a térségre jellemző a zöldtrágyázás és a biogazdálkodás.

A megbeszélésen részt vettek Hargita Megye Tanácsa illetékes alintézményei is: Vidékfejlesztési Egyesület, Fejlesztési Ügynökség, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsa környezetvédelmi részlege, valamint Becze István és Kolumbán Dávid megyei tanácsosok a megyei tanács vidékfejlesztési szakbizottságának részéről.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette, hogy a megalakuló munkacsoport révén folytatják a témában a konzultációkat, új partnerségek kialakításával pedig megoldásokat kívánnak kieszközölni, annak érdekében, hogy Székelyföld értékei megőrizhetőek legyenek. Mint mondta, a medvepopuláció, a biotermelés és a tájgazdálkodás teszik egyedivé és élhetőbbé térségünket más régiókhoz képest, amelynek fenntarthatóságában és megőrzésében mindenki dolgozhat külön-külön, de együtt, összehangolva még többet elérhetünk.

Csíkszereda, 2018. március 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774