Felújították a csíkmenasági kultúrházat

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított csíkmenasági kultúrotthont vasárnap, december 13-án. Advent harmadik vasárnapján Csala László plébános az egybegyűlteknek arról beszélt, hogy örvendjünk annak, ami van, keressük a lehetőségeket az előrelépéshez, és legyünk mindig irgalmasak. A szentmisét követően az ünneplők átvonultak a felújított kultúrházba, ahol a Csíkmenasági Hagyományőrző Csoport régi, szinte már feledésbe merült népszokásokat elevenített fel, és karácsony meg újév időszakához kötődő népdalokat adott elő, amelyek jellemzőek Csíkmenaságra.

György József, Csíkszentgyörgy község polgármestere köszöntötte a nagy számban megjelent helyieket, elmondása szerint legutóbb 2008-ban történt felújítás. Most sikerült kialakítani újabb helyiségeket, felszerelt konyhája van, több természetes fényt engedtek be a nagyterembe, fénytechnikával szerelték fel, kialakították a központifűtés-rendszert, kiépítik a gyerekek számára a játszóteret a parkosított udvaron. A polgármester elmondta, hogy 10 faluja van a községnek, és tudatosan azon dolgoznak a helyi tanácsban, hogy mindenhol haladjanak. Ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon jó az együttműködés Hargita Megye Tanácsával, ennek köszönhetően sikerült számos községbeli gondot és kihívást megoldani.

– Mindig jó érzés Menaságra jönni, és büszke vagyok Menaságra, az itt élő emberekre, mert összefogásban tudják nemcsak a gondjaikat kezelni, hanem értékeket teremteni. Az látszik, hogy itt, ebben a faluban képesek az emberek egymás javára lemondani, illetve egymásra figyelve közösséget építeni – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, méltatva a helyi hagyományőrzők szerepét, akik az iskola és a templom mellett a felnövekvő nemzedéknek adnak erőt, hitet és elszántságot, hogy itthon maradjanak, vagy ha el is kell menniük, a hagyományőrzők a hazajövetelhez nyújtanak erőt.

Csíkszereda, 2015. december 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774